subota, 14. lipnja 2014.

Voćni kolač od bjelanjaka i kokosa



Tijesto
200 g brašna
1 žumanjak
prstohvat soli
1 vanilin šećer 120 g šećera
120 g hladnog margarina
2-3 žlice mlijeka
masnoća za lim
krušne mrvice

Nadjev
7 bjelanjaka
200 g šećera
2 vanilin šećera
150 g kokosovog brašna
40 g brašna
1 žemlja od prethodnog dana
1 velika limenka kompota od breskve

Preljev i posip
400 ml soka od kompota
2 praška za puding od vanilije
4 žlice šećera
100 ml sirupa od breskve
2-3 žlice kokosovog brašna


Priprema
Tijesto: brašno prosijajte u posudu, dodajte sve ostale sastojke i zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte malo mlijeka. Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na 1 sat.

Breskve ocijedite i  narežite ih na tanke ploške.
Sok od kompota sačuvajte.
Četvrtasti lim veličine 25 cm x 25 cm obložite papirom za pečenje, papir namastite i posipajte krušnim mrvicama.

Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i stavite ga u pripremljeni lim. Tijesto nabockajte vilicom i po njemu rasporedite ocijeđene, narezane breskve.
Sve pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 25 min.


Nadjev: bjelanjcima dodajte prstohvat soli i izmiksajte čvrst snijeg. Dodajte obje vrste šećera i miksajte da se šećer rastopi.
Žemlju sitno naribajte (sameljite) pa ju zajedno brašnom i kokosovim brašnom umiješajte u smjesu od bjelanjaka.

Kolač izvadite iz pećnice i po njemu ravnomjerno rasporedite nadjev od bjelanjaka.
Kolač pecite još 30ak min. na 180°C.

Pečeni kolač ostavite da se ohladi.

Preljev: izmjerite sok od kompota i dodajte vode koliko je potrebno da dobijete ukupno 400 ml tekućine.
300 ml soka zakuhajte.
100 ml soka pomiješajte s praškom za puding i šećerom. Skuhajte puding na soku. Maknite smjesu s vatre i odmah kuhačom umiješajte sirup od breskve. Smjesu brzo prelijte po kolaču, poravnajte i posipajte kokosovim brašnom.


Nema komentara:

Objavi komentar