Tijesto
500 g brašna
1 suhi kvasac
3 žlice šećera
pola čajne žlice soli
1 jaje i 1 žumanjak sobne temperature
oko 250 ml mlakog mlijeka
200 g mekanog margarina
Nadjev
1 staklenka kompota od višanja
6 žlica šećera
4 žlice kukuruznog škroba (Gustin)
Premazivanje
1 bjelanjak
Priprema
Za
tijesto, u posudu stavite brašno, kvasac, šećer, sol, jaje, žumanjak i mlijeko
pa zamijesite glatko tijesto.
Posudu pokrijte krpom i tijesto
ostavite na toplom 40ak min. da se digne.
Margarin dobro promiješajte ili
izmiksajte da se lijepo razmazuje.
Za
nadjev, višnje ocijedite, sok sačuvajte. Soku po potrebi dodajte vodu da
dobijete ukupno 300 ml tekućine. 150 ml tekućine pomiješajte sa šećerom i
škrobom. Ostatak tekućine zakuhajte i skuhajte smjesu kao puding. Na kraju
dodajte ocijeđene višnje, dobro promiješajte, malo ih zdrobite kuhačom. Kad se
nadjev zgusne maknite ga s vatre i ostavite da se ohladi.
Možete upotrijebiti i svježe, otkoštičene višnje, nadjev skuhajte na kupovnom soku i dodajte višnje, malo duže ih prokuhajte.
Možete upotrijebiti i svježe, otkoštičene višnje, nadjev skuhajte na kupovnom soku i dodajte višnje, malo duže ih prokuhajte.
Tijesto
razvaljajte u pravokutnik, na debljinu oko 5 mm. Premažite ga 1/3 margarina.
Preklopite ga tri puta (s lijeva na desno ili obratno).
Tijesto okrenite za 90° da duža strana bude okrenuta prema Vama i odmah ga razvaljajte na debljinu od oko 5 mm, po potrebi pobrašnite podlogu. Premažite ga 1/3 margarina i preklopite tri puta (s lijeva na desno, ili obratno).
Tijesto
zamotajte u foliju ili plastičnu vrećicu i stavite ga u hladnjak na 20 min.
Nakon
toga tijesto razvaljajte u pravokutnik, na debljinu od 5 mm i premažite ga
ostatkom margarina. Na tijesto ravnomjerno rasporedite nadjev od višanja i onda
sve narolajte kao roladu (počevši s duže strane).
Roladu
prerežite okomito po dužini. Dva dobivena dijela ispletite kao pletenicu pazeći
da je prerezana strana, gdje je god moguće, okrenuta prema gore.
Svitak
položite u odgovarajući lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Ostavite
ga na toplom oko 20 min., zatim ga premažite umućenim bjelanjkom i stavite u
pećnicu zagrijanu na 190°C.
Svitak
pecite oko 40 min., da porumeni.
Pečeni
svitak ostavite da se potpuno ohladi.
Nema komentara:
Objavi komentar