srijeda, 30. prosinca 2015.

Rum-kolač

Sastojci
Žuti biskvit
2 jaja
prstohvat soli
125 g šećera
125 g brašna
50 ml vode
40 ml ulja
4 g praška za pecivo (1/3 vrećice)
džem od marelice za premazivanje

Šareni biskvit
2 jaja
prstohvat soli
125 g šećera
125 g brašna
50 ml vode
40 ml ulja
4 g praška za pecivo (1/3 vrećice)
1 žlica kakaa
aroma maline (u boji) ili ružičasta boja

Preljev
100 ml ruma
2 žlice džema od marelice
mlijeko ili sok pa potrebi

Glazura
100 g čokolade za kuhanje
60 g margarina
2 žlice ulja
2 žlice vode
2 žlice šećera u prahu



Priprema
Za žuti biskvit, u posudu stavite i sol pa izmiksajte snijeg. Postupno dodavajte šećer i sve dobro izmiksajte da sr šećer rastopi. Dodajte jedan po jedna žumanjak i dobro izmiksjate. Zatim dodajte ulje i vodu te opet izmiksajte. Na kraju dodajte brašno pomiješano s praškom i kratko izmiješajte.
Lim (24 cm x 16 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu. Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i biskvit pecite 5-10 min. (provjerite čačkalicom je li pečen).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.


Za šareni  biskvit, pripremite smjesu kao za žuti biskvit, a onda ju podijelite na tri dijela: jedan dio ostavite žut, u drugi dodajte kakao, a u treći aromu ili boju.
Lim (24 cm x 16 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu. U lim ulijte sve tri smjese: jednu do druge.
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i biskvit pecite 5-10 min. (provjerite čačkalicom je li pečen).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.

Ohlađeni žuti biskvit prerežite jednom vodoravno da dobijete 2 kore. Jednu koru stavite na dno lima u kojem ste pekli biskvit. Sasvim tanko premažite ga pekmezom (ako treba, zagrijte džem da bude maziv).

Šareni biskvit: žute i ružičaste dijelove narežite na kockice, a smeđi dio zdrobite.
Džem rastopite pa ga maknite s vatre i pomiješajte s rumom. Tekućinu prelijte po kockicama biskvita i mrvicama te promiješajte. Po potrebi, dodajte još tekućine (mlijeka ili voćnog soka, ili iscijeđeni limunov ili narančin sok). Nadjev ravnomjerno rasporedite na biskvit premazan džemom.
Preostalu žutu koru također tanko premažite džemom i stavite ju na nadjev, dobro pritisnite (strana s džemom ide na nadjev). Kolač opteretite i ostavite preko noći ili barem 6 sati da odstoji.


Za glazuru, čokoladu nasjeckajte i zajedno s ostalim sastojcima otopite ju na pari. Glazuru ostavite da se malo ohladi, povremeno ju promiješajte i onda njome prelijte kolač.

4 komentara:

  1. O kako je dobaaar. Mislim da ae jedan od najlepših koje sam an netu videla.Majstorski.
    Najlepše želje šaljem za Novu Godinu

    OdgovoriIzbriši
  2. Deluje savršeno! Divan kolač. Recept beležim. ♥

    OdgovoriIzbriši