srijeda, 9. prosinca 2015.

Sveta tri kralja

Sastojci
500 g lisnatog tijesta

Nadjev
80 g šećera
80 g mljevenih badema
80 g maslaca sobne temperature
2 jaja
1 čajna žlica ruma

Premazivanje
1 žumanjak
1 žlica mlijeka


Priprema
Za nadjev, u posudi pomiješajte šećer s bademima pa dodajte maslac i miksajte da se svi sastojci povežu. Zatim dodavajte jedno po jedno jaje i nakon dodavanja svakog jajeta dobro izmiksajte. Na kraju umiksajte i rum.

Žumanjak umutite s mlijekom.


Lisnato tijesto podijelite na dva dijela.
Svaki  dio razvaljajte u krug debljine 3-4 mm. Oštrim nožem izrežite pravilne krugove (krug je potrebno izrezati kako bi se rubovi tijekom pečenja razlistali).
Jedan krug stavite na lim obložen papirom za pečenje. Na taj krug stavite nadjev ostavljajući oko 3 cm vanjskog ruba nepremazanog nadjevom. Taj nepremazani dio premažite žumanjkom.
Drugi krug tijesta stavite na prvi krug, na nadjev. Prstima dobro utapkajte rub kako bi se tijesto zalijepilo.

Lim s oblikovanim kolačem stavite u hladnjak na 1 sat.


Nakon toga  kolač izvadite iz hladnjaka i premažite ga umućenim žumanjkom.
Oštrim nožem odozgo zarežite vijugave linije od sredine prema rubu. Kolač stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite ga oko 35 min. da porumeni.

Izvor: adaptirani recept sa stranice Good food.


Nema komentara:

Objavi komentar