petak, 2. siječnja 2015.

Torta s pralinama


Sastojci
Žuti  četvrtasti biskvit
2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna
pola čajne žlice praška za pecivo

Tamni četvrtasti biskvit
2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna
1 žlica kakaa
1 žlica mlijeka
pola čajne žlice praška za pecivo
džem od marelice

Okrugli žuti biskvit
2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna

Parfe krema
5 žumanjka
100 g šećera
1 vanilin šećer
250 ml mlijeka
20 g bijele želatine u prahu
200 ml biljnog šlaga
1 žlica kakaa

Ukrašavanje
oko 600 g čokoladnih pralina





Priprema
Za žuti biskvit, u manju posudu stavite  jaja pa ih miksajte 1 minutu na najvećoj brzini. Zatim nastavite miksati smjesu i polako dodavajte šećer. Smjesu miksajte ukupno 2 minute na najvećoj brzini.
Suhe sastojke prosijajte (kroz gusto cjedilo) na smjesu od jaja i sve kratko promiksajte na najmanjoj brzini.

Lim (34 cm x 21 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ravnomjerno rasporedite smjesu. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 6 min.
Pečeni biskvit istresite na papir za pečenje (odlijepite papir na kojem se pekao), ostavite da se ohladi.

Na isti način napravite i tamni četvrtasti biskvit (uz dodatak kakaa i mlijeka).

Za okrugli žuti biskvit, u posudu stavite  jaja pa ih miksajte 1 minutu na najvećoj brzini. Zatim nastavite miksati smjesu i polako dodavajte šećer; smjesu miksajte ukupno 2 minute na najvećoj brzini.
Suhe sastojke prosijajte (kroz gusto cjedilo) na smjesu od jaja i sve kratko promiksajte na najmanjoj brzini. Okrugli kalup promjera 22 cm obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite, ulijte smjesu. Stavite kalup u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 4 min.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.


Na pladanj (na kojem ćete poslužiti tortu) stavite obruč promjera 24 cm (bez dna). Obruč iznutra obložite papirom za pečenje (možete ga za obruč zalijepiti pomoću margarina).

Džem sobne temperature dobro promiješajte da bude mekan i maziv.

Po potrebi s četvrtastih biskvita ogulite kožicu.

Smeđi biskvit sasvim tanko premažite džemom pa na njega stavite žuti četvrtasti biskvit.
Naslagane biskvite prerežite jednom okomito po sredini duže strane, da dobijete dva jednaka komada.
Jedan od tih komad sasvim tanko premažite džemom i na njega stavite drugi takav komad. 
Gornji biskvit također sasvim tanko premažite džemom.


Tako složene biskvite stavite u zamrzivač na otprilike 1 sat.


Naslagane biskvite izvadite iz zamrzivača i sa sve četiri strane odrežite neravnine kako biste dobili pravilan četvrtasti komad.
Taj komad okomito prerežite na pola po sredini (na sredini kraće strane) - da dobijete dva jednaka komada.
Svaki od ta dva komada režite okomito, na ploške debljine oko 1 cm (režite ih na užoj strani).
Tako odrezane ploške slažite okomito uz rub kalupa. Gusto ih nagurajte jednu do druge (pazite kako ih lijepite jednu do druge: strana s biskvitom, pa strana s džemom, itd.; te pazite na redoslijed žutog i smeđeg biskvita).


U sredinu stavite ohlađeni okrugli žuti biskvit.

Za kremu, želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri.
Izmiksajte biljni šlag.
Žumanjke izmiksajte s obje vrste šećera. Polako dodajte mlijeko pa dobro promiješajte. Smjesu prebacite u lonac i lagano zagrijavajte na štednjaku, miješajući pjenjačom. Čim zakuha, maknite ju sa štednjaka te prebacite u posudu za miksanje. Ostavite ju da se hladi 1-2  min. pa umiješajte želatinu i miješajte da se rastopi.
Posudu sa smjesom stavite u sudoper napunjen hladnom vodom, miješajte pjenjačom da se ohladi.
U ohlađenu kremu umiksajte izmiksani biljni šlag. Zatim prosijajte kakao pa sve još jednom dobro izmiksajte.
Dobivenu kremu ulijte u kalup obložen biskvitom, odozgo zagladite.
Tortu stavite u hladnjak na, otprilike, 6 sati.

Prije posluživanja s torte skinite obruč s papirom za pečenje.

Na stvrdnutu kremu složite praline.


Izvor: adaptirani recept s bloga Knitty baker.


Nema komentara:

Objavi komentar