Sastojci
Žuti četvrtasti biskvit
2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna
pola čajne žlice
praška za pecivo
Tamni četvrtasti biskvit
2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna
1 žlica kakaa
1 žlica mlijeka
pola čajne žlice
praška za pecivo
džem od marelice
Okrugli žuti biskvit
2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna
Parfe krema
5 žumanjka
100 g šećera
1 vanilin šećer
250 ml mlijeka
20 g bijele želatine
u prahu
200 ml biljnog šlaga
1 žlica kakaa
Ukrašavanje
oko 600 g čokoladnih
pralina
Za žuti biskvit, u manju
posudu stavite jaja pa ih miksajte 1 minutu na najvećoj brzini. Zatim
nastavite miksati smjesu i polako dodavajte šećer. Smjesu miksajte ukupno 2
minute na najvećoj brzini.
Suhe sastojke
prosijajte (kroz gusto cjedilo) na smjesu od jaja i sve kratko promiksajte na
najmanjoj brzini.
Lim (34 cm x 21 cm)
obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite pa ravnomjerno
rasporedite smjesu. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 6 min.
Pečeni biskvit
istresite na papir za pečenje (odlijepite papir na kojem se pekao), ostavite da
se ohladi.
Na isti način
napravite i tamni četvrtasti biskvit (uz dodatak kakaa i mlijeka).
Za okrugli žuti biskvit,
u posudu stavite jaja pa ih miksajte 1 minutu na najvećoj brzini. Zatim
nastavite miksati smjesu i polako dodavajte šećer; smjesu miksajte ukupno 2
minute na najvećoj brzini.
Suhe sastojke
prosijajte (kroz gusto cjedilo) na smjesu od jaja i sve kratko promiksajte na
najmanjoj brzini. Okrugli kalup promjera 22 cm obložite papirom za pečenje,
papir namastite i pobrašnite, ulijte smjesu. Stavite kalup u pećnicu zagrijanu
na 180°C i pecite oko 4 min.
Pečeni biskvit
ostavite da se ohladi.
Na pladanj (na kojem
ćete poslužiti tortu) stavite obruč promjera 24 cm (bez dna). Obruč iznutra
obložite papirom za pečenje (možete ga za obruč zalijepiti pomoću margarina).
Džem sobne
temperature dobro promiješajte da bude mekan i maziv.
Po potrebi s
četvrtastih biskvita ogulite kožicu.
Smeđi biskvit sasvim
tanko premažite džemom pa na njega stavite žuti četvrtasti biskvit.
Naslagane biskvite
prerežite jednom okomito po sredini duže strane, da dobijete dva jednaka
komada.
Jedan od tih komad
sasvim tanko premažite džemom i na njega stavite drugi takav komad.
Gornji biskvit
također sasvim tanko premažite džemom.
Tako složene
biskvite stavite u zamrzivač na otprilike 1 sat.
Naslagane biskvite
izvadite iz zamrzivača i sa sve četiri strane odrežite neravnine kako biste
dobili pravilan četvrtasti komad.
Taj komad okomito
prerežite na pola po sredini (na sredini kraće strane) - da dobijete dva
jednaka komada.
Svaki od ta dva
komada režite okomito, na ploške debljine oko 1 cm (režite ih na užoj strani).
Tako odrezane ploške
slažite okomito uz rub kalupa. Gusto ih nagurajte jednu do druge (pazite kako
ih lijepite jednu do druge: strana s biskvitom, pa strana s džemom, itd.; te
pazite na redoslijed žutog i smeđeg biskvita).
U sredinu stavite
ohlađeni okrugli žuti biskvit.
Za kremu, želatinu
prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri.
Izmiksajte biljni
šlag.
Žumanjke izmiksajte
s obje vrste šećera. Polako dodajte mlijeko pa dobro promiješajte. Smjesu
prebacite u lonac i lagano zagrijavajte na štednjaku, miješajući pjenjačom. Čim
zakuha, maknite ju sa štednjaka te prebacite u posudu za miksanje. Ostavite ju
da se hladi 1-2 min. pa umiješajte želatinu i miješajte da se rastopi.
Posudu sa smjesom
stavite u sudoper napunjen hladnom vodom, miješajte pjenjačom da se ohladi.
U ohlađenu kremu
umiksajte izmiksani biljni šlag. Zatim prosijajte kakao pa sve još jednom dobro
izmiksajte.
Dobivenu kremu
ulijte u kalup obložen biskvitom, odozgo zagladite.
Tortu stavite u
hladnjak na, otprilike, 6 sati.
Prije posluživanja s
torte skinite obruč s papirom za pečenje.
Na stvrdnutu kremu
složite praline.
Izvor: adaptirani recept s bloga Knitty baker.
Nema komentara:
Objavi komentar