Sastojci
Biskvit
3 jaja
prstohvat soli
250 g šećera
100 ml ulja
125 ml mlijeka
200 g brašna
2 žlice kakaa
pola praška za pecivo (6 g)
Žele
500 g džema po želji
3 žlice vode
1 svijetli preljev za torte (12 g)
Glazura
120 g čokolade za kuhanje
50 g margarina
2 žlice šećera u prahu
3 žlice ulja
4 žlice vode
Za biskvit, odvojite žumanjke od
bjelanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka
izmiksajte čvrsti snijeg.
Žumanjke
dobro izmiksajte sa šećerom pa dodajte
ulje i mlijeko. Brašno pomiješajte s kakaom i praškom za pecivo pa sve
umiksajte u smjesu od žumanjaka. Na
kraju kuhačom umiješajte izmiksani snijeg.
Lim
(34 cm x 22 cm)obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite.
Ulijte smjesu i lim stavite u pećnicu zagrijanu na 190°C. Biskvit pecite oko 18
min., provjerite čačkalicom je li pečen.
Pečeni
biskvit ostavite da se ohladi u limu.
Za
žele, džem izmiksajte da bude gladak.
Preljev
za torte pomiješajte s vodom.
Džem
zagrijavajte uz miješanje, dok zakuha, pa umiješajte preljev. Stalno
miješajući, zagrijavajte smjesu da opet zakuha. Kad zakuha, maknite ju s vatre.
Hladite ju 30ak sekundi, stalnu
miješajući žlicom, te je onda prelijte po ohlađenom biskvitu (u limu u kojem
ste ga pekli). Nagnite lim lagano na sve strane da se žele ravnomjerno
rasporedi. Ostavite kolač u hladnjaku oko pola sata.
Za
glazuru, čokoladu nasjeckajte te ju sa svim ostalim sastojcima otopite na pari
da dobijete glatku smjesu. Rastopljenu čokoladu ostavite da se hladi, da bude
tek topla, povremeno promiješajte. Toplu čokoladu prelijte po stvrdnutom želeu.
Ponovno lagano naginjite lim u svim
smjerovima da se glazura ravnomjerno rasporedi.
Glazura
ne smije biti vruća kada se izlijeva na žele, jer bi se žele počeo topiti.
Kolač
stavite u hladnjak na 6 sati.
Nema komentara:
Objavi komentar