(Kolač je poznat i pod nazivima: Djedov brk, Bicikli, Radio-kolač, Roll-kolač,...)
Sastojci
Tijesto
20 g svježeg kvasca
1 čajna žlica šećera
7 žlica toplog mlijeka
350 g brašna
3 žlice šećera
4 žumanjka
250 g margarina sobne temperature
pekmeza od marelice za premaz
Nadjev
4 bjelanjka
150 g šećera
200 g mljevenih oraha
Priprema
Za tijesto: u toplo mlijeko dodajte šećer i natrgani kvasac, promiješajte da se kvasac rastopi i ostavite na toplom da smjesa nabubri.
U posudu stavite brašno, šećer,žumanjke, na listiće
narezani margarin i nabubrenu smjesu od kvasca pa zamijesite glatko tijesto.
Tijesto odmah podijelite na 4 dijela.
Uzmite jedan komad tijesta i na pobrašnjenoj
podlozi razvaljajte ga što tanje (2-3 mm), u oblik pravokutnika, na dužinu lima za pečenje. Odrežite neravni
dio tijesta da stranice budu ravne. Uz
rub dviju najdužih stranica, tanko razmažite pekmez prema sredini, samu sredinu
(oko 4 cm) nemojte premazivati. Obje strane premazane pekmezom čvrsto narolajte
prema sredini, sredinu ostavite praznu.
Dobiveni oblik položite u lim obložen papirom za
pečenje. Na isti način pripremite i preostala 3 komada tijesta, sve ih položite
u lim, jedan do drugog.
Za nadjev: od bjelanjaka izmiksajte čvrst snijeg.
Dodajte šećer i miksajte smjesu oko 5 min. Zatim umiješajte orahe. Dobivenu
smjesu rasporedite u prazan prostor između narolanih dijelova tijesta. Kolač
stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite ga 20ak min., da lagano porumeni.
Pečeni kolač ostavite da se ohladi pa ga narežite.
Izvor: bilježnica s receptima moje mame.
Ovo su kod mene dedini brkovi i kolač je zaista izuzetno lep.
OdgovoriIzbriši