ponedjeljak, 28. prosinca 2015.

Propeć - vranjanska pita

Sastojci
Tijesto
500 g brašna
oko 250 ml vode
1 čajna žlica soli
50 ml ulja
1 žumanjak
+
svinjska mast za premazivanje 12 kora
+
rastopljena svinjska mast za prskanje preostalih kora

Nadjev
300 g svježeg kravljeg sira (ocijeđenog)
5 velikih listova blitve (samo zeleni dio bez stabljike)

Preljev
2 jaja
200 ml mlijeka
sol

Priprema
Za nadjev, blitvi odrežite stabljiku, zeleni dio operite i dobro ocijedite i osušite te narežite na šire rezance. Blitvu pomiješajte sa sirom i sve posolite.


Okruglu posudu za pečenje (promjera npr. 35 cm) namastite.
Od navedenih sastojaka zamijesite mekše tijesto, po potrebi dodajte još vode. Oblikujte ga u valjkasti oblik i podijelite na 12 loptica veličine manjeg jajeta i 3 loptice veličine velikog jajeta.
12 loptica tijesta razvaljajte u krugove debljine 3 mm. Svaki razvaljani komad tanko premažite nerastopljenom svinjskom mašću i složite jedan na drugi, gornji ne smije se premazivati. Naslagano tijesto razvaljajte da dobijete veliku, što tanju koru (veću od posude za pečenje).
Preostale 3 loptice razvaljajte u tanke krugove veličine posude za pečenje.


Veliku razvaljanu koru (od 12 komada tijesta) stavite u pripremljenu posudu da rubovi kore vise preko ruba posude. Koru poprskajte ratsopljenom mašću i na nju stavite trećinu nadjeva. Na nadjev stavite prvu od tri razvaljane kore. Nabockajte ju vilicom, poprskajte ju rastopljenom mašću i opet stavite trećinu nadjeva.
Na nadjev stavite drugu razvaljanu koru, nabockajte ju vilicom i stavite preostalu trećinu nadjeva. Nadjev opet pokrijte preostalom razvaljanom korom i nju samo nabockajte i to ubadajući vilicom do samog dna posude.
Za preljev, umutite jaja s mlijekom i solju pa izlijte oko 2/3 smjese preko nabockane kore. Rubove kore koji vise preko ruba posude prebacite preko pite, prema sredini, sa svih strana podjednako i podvijte ih radeći falde. Pitu prelijte preostalom smjesom jaja i mlijeka.
Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 250 °C i pitu pecite 10ak min., zatim temperaturu smanjite na 200 °C i pitu pecite još 20-30 min.
Pečenu pitu ostavite u isključenoj, poluotvorenoj pećnici oko 5 min. Poslužite toplu, uz jogurt ili kiselo mlijeko.


Izvor: adaptirani recept sa stranice Coolinarija.


2 komentara:

  1. Uuuh, kako lepo izgleda!!! Sjajno! Baš si me obradovala ovog jutra. <3 Hvala ti. :) Sve najlepše za nastrupajuće praznike i puno sreće, zdravlja, ljubavi i uspeha u narednoj godini želim ti od srca. Srećna Nova godina!

    OdgovoriIzbriši