Pletena cvjetna pogača (slana)
Sastojci
Tijesto
700 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
1 čajna žlica šećera
1-2 čajne žlice soli
1 jaje sobne temperature
1 žlica rastopljenog, mlakog margarina
100 ml mlake vode
oko 300 ml mlakog mlijeka
+
+
3 žlice rastopljenog, mlakog margarina za premazivanje
Premaz i posipavanje
1 jaje
sjemenke sezama i buće
Priprema
U
posudu stavite brašno, kvasac, šećer, sol, jaje, žlicu mlakog margarina, vodu i
mlijeko te zamijesite glatko, ali tvrđe tijesto (mlijeko dodavajte postupno).
Oblikujte tijesto u kuglu, stavite ga u posudu, pokrijte poklopcem ili vlažnom
krpom i ostavite na toplom oko 45 min., da se digne.
Tijesto
možete zamijesiti i od hladnih sastojaka pa ga staviti u hladnjak na par sati
(preko noći) da se digne. Prilikom izrade „ukrasnih“ pogača i kruhova neki
preferiraju tijesta koja su se digla na hladnom jer ih je lakše oblikovati. No,
ni s tijestima koja su se digla na toplom uglavnom nema problema, no ne smiju
biti jako mekana.
3 žlice margarin rastopite i ostavite da se malo ohladi.
Lim
od pećnice obložite papirom za pečenje.
Dignuto
tijesto podijelite na 3 jednaka dijela. Jedan komad razvaljajte na pobrašnjenoj
podlozi u krug, debljine oko 0,5 cm i stavite ga na lim.
Drugo
i treći komad tijesta razvaljate u nešto veći i tanji krug od onog na limu. Jedan
od tih krugova premažite mlakim margarinom pa na njega stavite drugi krug. Sve
to radite na dobro pobrašnjenoj podlozi.
Oštrim
nožem zarežite tijesto kako bi dobili trake koje ćete ispreplesti u svojevrsne
pletenice. Tijesto možete zarezati na 4 mjesta - za 4 pletenice ili na 8 mjesta – za 8
pletenica (na ovom linku možete vidjeti i jednu i drugu varijantu pogače).
Kad
ste trake zarezali, ispletite ih povlačeći ih jednu kruz drugu. Trake možete ispreplesti
počevši od ruba pa plesti prema sredini (kao na donjoj fotografiji) ili početi od
sredine pa plesti prema van (na spomenutom linku možete vidjeti obje varijante).
Kad
se ispleli sve trake, tijesto u limu premažite rastopljenim margarinom (ako se
stvrdnuo, ugrijte ga). Lim s tijestom stavite tik do isprepletenog tijesta.
Nauljite plitki tanjur i jednu ruku (lijevu) pa s jedne strane ugurajte tanjur, a
s druge dlan pod isprepleteno tijesto i brzo ga prebacite u lim na tijesto te
poravnajte.
Gornji
isprepleteni komad tijesta trebao bi biti veći od donjeg tijesta pa rub gornjeg tijesta
ugurajte pod donji komad tijesta. Zatim od rubova oblikujte svojevrsne
okruglaste latice.
Zagrijte
pećnicu na 190°C. Tijesto ostavite na toplom dok se pećnica zagrije. Premažite
ga umućenim jajetom i posipajte sjemenkama.
Pogaču
pecite oko pola sata da porumeni.
Pletena cvjetna pogača (s pekmezom od bobičastog voća)
Sastojci
Tijesto
600 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
2 žlice šećera
1 jaje sobne temperature
1 žlica rastopljenog, mlakog margarina
50 ml mlake vode
oko 250 ml mlakog mlijeka
naribana kora pola limuna
+
+
2 žlice rastopljenog, mlakog margarina za premazivanje
Nadjev
450 g smrznutog bobičastog voća
na vrhu noža cimeta
1 vanilin šećer
7 žlica želirnog šećera (kupovna mješavina za želiranje tj. pripremu džemova, pekmeza ili želea, koja sadrži šećer te ga nije potrebno dodavati)
Premaz
3 žlice šećera
6 žlica vode
Smrznuto voće stavite u cjedilo i ostavite da se odmrzne
preko noći.
Sutradan…
Tijesto
zamijesite kao i u receptu za slanu varijantu, te ga ostavite da se digne.
2
žlice margarin rastopite i ostavite da se malo ohladi.
Dignuto
tijesto podijelite na 4 jednaka dijela.
Jedan
dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u krug debljine 0,5 mm.
Drugi
komad također razvaljajte u krug jednake veličine kao i prvi.
Jedan
krug premažite rastopljenim margarinom pa na njega stavite drugi krug.
Tako
pripremljene tijesto zarežite i isprepletite trakice kao što je opisano u
receptu za slanu varijantu.
Nakon
toga okruglu posudu za pečenje (promjera 30 cm) obložite papirom za pečenje.
Razvaljajte
jedan od 2 preostala komada tijesta u tanki
krug i stavite ga u posudu za pečenja da mu krajevi vise preko ruba.
Odmrznuto,
ocijeđeno voće stavite u zdjelu, dodajte želirni šećer, vanilin šećer i cimet
te promiješajte pa smjesu ravnomjerno rasporedite na razvaljano tijesto u posudi za
pečenje. Krajeve tijesta koji vise preko ruba, sada preklopite preko voća.
Zadnji
preostali komad tijesta razvaljajte u krug malo veći od posude za pečenje i
stavite ga na tijesto u posudi za pečenje, a krajeve ugurajte ispod tijesta u
posudi.
Tijesto
premažite rastopljenim margarinom.
Isprepleteno
tijesto brzo prebacite u lim te sve
poravnajte, krajeve ugurajte ispod tijesta.
U
lončiću zakuhajte šećer s vodom.
Mlakim
sirupom premažite pogaču i stavite ju u pećnicu zagrijanu na 200° C. Pecite ju
oko pola sata da porumeni.
Pečenu
pogaču premažite ostatkom šećernog sirupa.
Izvor: kao predložak
za izradu ovih pogača poslužile su pogače Valentine Zurkan.
Jako je lepa...
OdgovoriIzbrišiJa sam tek sad videla ovu divnu pogaču.Predivna je!
OdgovoriIzbrišiHvala:)
Izbriši