srijeda, 9. ožujka 2016.

Bakina mađarica

Sastojci
Tijesto
300 g brašna
30 g svinjske masti
100 g šećera
200 ml kiselog vrhnja
pola praška za pecivo (6 g)

Krema
500 ml mlijeka
50 g kakaa
50 g čokolade za kuhanje
150 g šećera
3 žlice brašna
150 g margarina

Glazura
120 g čokolade za kuhanje
40 g margarina
2 žlice šećera u prahu
2 žlice vode
2 žlice ulja

Priprema
Za tijesto, u posudu stavite brašno, mast, šećer, kiselo vrhnje i prašak pa zamijesite glatko tijesto.
Tijesto podijelite na jednake dijelove s obzirom na to koliko kora želite (minimum bi bile 4 kore, a možete ih napraviti i 6).
Svaki komad tanko razvaljajte (možete svaku koru razvaljati na papiru za pečenje). Razvaljanu koru (s papirom za pečenje) stavite na lim ili na obrnutu stranu lima. Ako ne koristite papir za pečenje,  lim prije pečenja namastite i pobrašnite.

Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i koru pecite par minuta da ostane svijetla (5-10 min., ovisno o tome koliko je debela), izvadite ju iz pećnice kad počne tamniti po rubovima.
Pečene kore slažite na pladanj, jednu na drugu. Ostavite ih da se ohlade.






Za kremu, 100 ml mlijeka pomiješajte sa šećerom, brašnom i kakaom, sve umutite pjenjačom da nema grudica.  400 ml mlijeka zakuhajte u loncu i onda  dodajte na kockice natrganu čokoladu i ulijte smjesu od kakaa. Kuhajte sve na laganoj vatri miješajući pjenjačom da se ne zgruda. Kad se zgusne i počnu se stvarati mjehurići, maknite lonac s vatre i umiješajte margarin, promiješajte da se margarin rastopi.
Vrućom kremom premazujte hladne kore i slažite ih jednu na drugu.
Kolač ostavite na sobnoj temperaturi preko noći.

Sutradan, napravite glazuru: u odgovarajuću zdjelu  stavite natrganu čokoladu i sve ostale sastojke pa ih rastopite na pari. Ostavite glazuru par minuta da se hladi na sobnoj temperaturi, a onda ju prelijte po kolaču.



Izvor: recept iz mamine bilježnice.

Nema komentara:

Objavi komentar