Sastojci
Tijesto
500 g brašna
200 g šećera u prahu
200 g margarina
1 žlica rakije
1-2 žlice kiselog vrhnja
Krema
1500 ml mlijeka
200 g šećera
6 vrećica praška za puding od vanilije
350 g mekanog margarina
Nadjev i ukrašavanje
400 g jagoda
2 vrećice šlaga u prahu
100 ml hladne vode
Preljev
1/3 vrećice prozirnog preljeva (oko 4 g)
1 čajna žlica šećera
80 ml vode
Priprema
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, kiselo vrhnje dodajte po
potrebi. Tijesto oblikujte u kuglu, omotajte ga folijom i stavite u hladnjak na
pola sata.
Od papira napravite šablonu pomoću koje ćete izrezivati kore. Šablona
bi trebala izgledati kao cvijet promjera 24 cm.
Tijesto izvadite iz hladnjaka, podijelite ga na 5 jednakih dijelova.
Jedan komad tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u oblik
promjera oko 25 cm.
Na tijesto stavite šablonu i oštrim nožem režite oko šablone.
Izrezani oblik stavite na lim obložen papirom za pečenje, nabockajte ga
vilicom. Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 175 °C i koru pecite 10-12 min., da
ostane svijetla. Pečenu koru ostavite da se ohladi.
Na isti način napravite još 4 kore.
Od skupljenih ostataka koji su vam ostali prilikom izrezivanja 5 kora,
možete, po želji, napraviti još jednu
koru.
Za kremu, 300 ml mlijeka pomiješajte sa šećerom i praškom za puding.
Ostatak mlijeka zakuhajte i u njemu skuhajte puding, ostavite ga da se ohladi.
Margarin kremasto izmiksajte.
U skoro potpuno ohlađeni puding umiksajte margarin. Kremu stavite u
hladnjak na 2-3 sata da se rashladi.
Jagode operite, očistite i obrišite papirnatim ubrusom. Odvojite 10ak
manjih jagoda za ukras.
Ostale jagode narežite ih na kockice.
Prašak za šlag izmiksajte s vodom.
Slastičarskoj vrećici odrežite vrh i u nju stavite nastavak s (većim)
zvjezdastim otvorom. Slastičarsku vrećicu napunite kremom od pudinga.
Po potrebi, pomoću kista s kora otresite višak brašna.
Jednu koru stavite na pladanj.
Uokolo istisnite hrpice kreme, a u
sredinu razmažite nekoliko žlica kreme i po njoj rasporedite narezane jagode.
Poklopite drugom korom i ponovite postupak s preostalom kremom, jagodama i
korama.
Na zadnju koru uokolo istisnite kremu od pudinga.
Slastičarsku vrećicu napunite izmiksanim šlagom i sav prostor popunite
puslicama šlaga (isti zvjezdasti nastavaka kojim ste nanosili žutu kremu).
Preostale jagode po visini (okomito) prerežite na 2-3 dijela i
dekorativno ih složite na puslice od šlaga.
Tortu stavite u hladnjak.
Za preljev, u lončić stavite prašak, šećer i vodu, promiješajte da nema
grudica pa miješajući zakuhajte i maknite s vatre. Ostavite preljev da se hladi
oko 1 min. Pomoću kista preljevom sasvim tanko
premažite jagode.
Tortu stavite u hladnjak na 8 sati (preko noći).
Izvor: adaptirani recept iz časopisa Mila.
Zdravo, mene interesuje ovaj preliv na jagodama ali ne znam sta je ova vrecica prozirnog preljiva sto pisete u spisku sastojaka... Da li je to zelatin? A koju kolicinu ima i treba da koristimo 1/3? Jel mozete jasnije molim vas? Vec dugo razmisljam kako da pravim ovaj sloj sjaja na voce...
OdgovoriIzbrišiNe, preljev nije žaletin, iako su donekle slični. To je preljev kojim se mogu prelijati kolači na kojima je obično odozgo voće. Može biti prozirni ili crveni. Jedna vrećica ima oko 12 g i obično se priprema s 250 ml vode uz dodatak šećera i ta količina je dovoljna za cijeli kolač ili tortu (naravno, ako je veći kolač, preljev će biti u tanjem sloju, tj. ovisi koliko je npr. voća na kolaču pa netko želi da voće bude prelijano debljim slojem preljeva, a nekome je dovoljan i tanji sloj).
IzbrišiJa sam ovdje upotrijebila oko 4 g (vagala sam digitalnom vagom) i samo sam kistom premazala jagode da dobiju sjaja i da se ne suše na zraku. Ostala mi je većina preljeva (bacila sam ju), jer nema šanse da svim 80ak ml preljeva nalijem na tih par jagodica. Al teško je to raditi u malim količinama, terbala sam uzeti 2-3 grama preljeva i 50-60 ml vode, ali ni onda ne bih sve potrošila.
Evo link da vidiš kako to otprilike izgleda https://www.google.hr/search?q=preljev+za+torte&biw=1280&bih=933&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI3daF75DzxgIVwbsUCh23GgXJ
Shvatila sam, hvala.
IzbrišiNema to kod nas, steta. Ali juce sam nasla recept kako da pravim.
IzbrišiSad vidim da mi link ne radi, ali dobro, novi link
IzbrišiMoguće je koristiti i želatinu u te svrhe, al ja za premazivanje voća više volim kupovni preljev, a kad trebam cijeli kolač prelijati nekom vrstom "želea" onda češće koristim želatinu.
Prelepo si ovo spremial.Pravo uzivanje videti!
OdgovoriIzbrišiHvala.
IzbrišiLepa torta!Čestitam! :)
OdgovoriIzbrišiHvala.
Izbriši