srijeda, 4. ožujka 2015.

Bakina dizana gibanica s jabukama


Sastojci
Nadjev
3 kg jabuka
100 ml vode
200 g šećera
2 žlice margarina
+
krušne mrvice
cimet
vanilin šećer
kristal šećer po potrebi

Tijesto
oko 650 g oštrog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
80 g šećera
prstohvat soli
naribana kora pola limuna
2 manja jaja sobne temperature
100 ml ulja
3 žlice kiselog vrhnja sobne temperature
200 ml mlijeka sobne temperature





Priprema
Za nadjev, jabuke ogulite i naribajte. Stavite ih u lonac zajedno s vodom, šećerom i margarinom.  Smjesu kuhajte da se jabuke posve raskaše i da tekućina ispari, ovisno o vrsti jabuka to može trajati oko 1 sat. Isprva je dovoljno smjesu samo povremeno promiješati, no zadnjih 20-30 min. često ju promiješajte kako ne bi zagorjela.

Gotovu smjesu ostavite da se ohladi. Možete ju pripremiti i dan ranije, no vodite računa o tome da na dizano tijesto ne stavljate smjesu iz hladnjaka, nego sobne temperature.

Ohlađenoj smjesi prije stavljanja na tijesto dodajte krušne mrvice, cimet i vanilin šećer te po potrebi dodajte još šećera.




Za tijesto, u posudu stavite brašno, šećer, kvasac, sol, limunovu koru, jaja, ulje, kiselo vrhnje i mlijeko pa zamijesite glatko mekano tijesto. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte i ostavite na toplom da se digne.
Dignuto tijesto podijelite na dva jednaka dijela.



Uzmite jedan komad tijesta, razvaljajte ga  i premažite polovicom nadjeva. Tijesto narolajte počevši s duže strane, krajeve slijepite kako nadjev ne bi izlazio. Narolano tijesto stavite u duboki  lim obložen papirom za pečenje, mjesto spoja okrenite prema dolje. Na isti način pripremite drugi dio tijesta i stavite ga u lim. Pokrijte ga i ostavit ena toplom da se digne.

Dignuto tijesto stavite u pećnicu zagrijanu na 190 °C i pecite oko 50 min.
Pečenu gibanicu izvadite iz pećnice, pokrijte krpom i ostavite da se ohladi. Mlaku gibanicu izvadite na pladanj, maknite papir za pečenje i ostavite da se potpuno ohladi.
Prije posluživanja možete ju posipati šećerom u prahu.




Nema komentara:

Objavi komentar