ponedjeljak, 31. kolovoza 2015.

Pita od blitve i rajčica



Sastojci
Tijesto
200 g glatkog brašna
pola paketića suhog kvasca (3,5 g)
2 žlice ulja
prstohvat šećera
pola čajne žlice soli
125 ml mlake vode

Nadjev
400 g zelenog dijela lista blitve (bez stabljike)
1 crveni luk
1 češanj češnjaka
2 žlice ulja
sol, papar
muškatni oraščić
100 g skute
5 jaja
150 g kiselog vrhnja (20% mm)
250-300 g sitnih crvenih i žutih rajčica (cherry, kruškolike)
sezam
(francuski) peršin za ukrašavanje



Priprema
U posudu stavite brašno, kvasac, ulje, šeće i sol pa uz postupno dodavanje vode zamijesite glatko tijesto. Kratko ga premijesite, stavte u posudu, pokrijte i ostavite na toplom oko pola sata da se digne.

Blitvi odrežite stabljiku, zeleni dio lista operite, ocijedite i nasjeckajte na šire rezance.
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
U dubokoj tavi zagrijte 2 žlice ulja pa popržite crveni luk i češnjak. Dodajte blitvu i pržite ju da povene i ispari sva tekućina. Začinite ju solju, paprom i muškatnim oraščićem, te ostavite da se ohladi.
Rajčice operite, obrišite i preplovite po širini.
Skutu zdrobite vilicom.
U posudi umutite jaja s vrhnjem, solju i paprom pa umiješajte skutu i mlaku blitvu.
Okruglu posudu za pečenje (28 cm promjera) obložite papirom za pečenje.

Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi  u tanki krug. Stavite ga u posudu za pečenje, uz stranice posude oblikujte rub tijesta u visini oko 3 cm.
Na tijesto ravnomjerno rasporedite nadjev od blitve.



Na nadjev rasporedite rajčice, prerezanu stranu okrenite prema gore, možete ih slagati u redove ili kako želite.
Prostor između rajčica posipajte sezamom.


Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C i pitu pecite oko 40 min.
Pečenu pitu ostavite da se ohladi.
Po želji, ukrasite ju listovima (francuskog) peršina.




Izvor: adaptirani recept sa stranice Eat smarter.



Nema komentara:

Objavi komentar