petak, 21. kolovoza 2015.

Povrtna vrtlog-pita

ili povrće u vrtlogu strasti:)


Sastojci
Tijesto
140 g oštrog brašna
40 g mekanog margarina
1 manje jaje
100 g naribanog tvrdog sira (Gauda)
sol

Nadjev
350 g skute
100 g Feta sira
1 manje jaje
2 žlice kiselog vrhnja
1 puna čajna žlica pšenične krupice (griza)
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
sol, papar
3-4 duge, ravne, deblje mrkve
2-3 veće, duge, ravne tikvice (s tamnozelenom korom)
ulje



Priprema
U posudu stavite brašno, na komadiće narezani margarin, jaje, naribani sir i sol pa zamijesite glatko tijesto. Zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Posudu za pečenje namastite i posipajte krušnim mrvicama.


Tijesto tanko razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi pa ga stavite u kalup, odrežite višak koji pada preko rubova. Komad aluminijske folije presavijte na pola pa njome prekrijte rubove posude dobro pritisnite kako bi se folija držala za rubove tijesta kako tijekom pečenja ne bi spuznuli skroz na dno (ili na tijesto stavite komad papira za pečenje i na njega suhi grah). 
Dno tijesta nabockajte vilicom.
Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite 15ak min.




U posudi donjom stranom žlicom dobro izmrvite skutu i feta sir da dobijete glatku smjesu. Dodajte jaje, vrhnje, krupicu, češnjak, sol i papar pa sve dobro promiješajte.



Mrkvu operite i očistite, narežite ju na duge, tanke ploške (pazite da budu jednake debljine).
Ako vam je stalo do vizualnog identiteta pite:  jednu stranu mrkve odrežite da bude ravna i taj ravni dio na piti okrenite prema gore (neravni dio zapiknite u nadjev). Pita ljepše izgleda ako su ploške povrća ravne. Ako vam izgled pite nije važan, ne trebate povrće tako „ravnati“.



Tikvice također operite. Oko 1/3 tikvica ogulite, a ostatak ostavite neoguljen (tako ćete na piti imati ploške tikvica u dvije boje: tamnozelene – neoguljene i bijele – oguljene).
I jedne i druge tikvice narežite na duge tanke ploške.



Na polupečeno tijesto ravnomjerno rasporedite nadjev.
Počevši od rubova posude u nadjev utisnite ploške povrća u krug, ravni dio prema gore (naizmjence stavljajte ploške mrkve te oguljene i neoguljene ploške tikvica). Ne morate voditi računa o razmaku, slobodno naslanjajte ploške jednu na drugu.


Naslagano povrće posolite i popaprite te premažite uljem.
Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 190 °C i pecite oko 1 sat. Nakon 20ak min. kad rub tijesta potamni, posudu prekrijte aluminijskom folijom i vratite u pećnicu.


Pečenu pitu ostavite da se ohladi.




Nema komentara:

Objavi komentar