Tijesto
140 g oštrog brašna
40 g mekanog margarina
1 manje jaje
100 g naribanog tvrdog sira (Gauda)
sol
Nadjev
350 g skute
100 g Feta sira
1 manje jaje
2 žlice kiselog vrhnja
1 puna čajna žlica pšenične krupice (griza)
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
sol, papar
3-4 duge, ravne, deblje mrkve
2-3 veće, duge, ravne tikvice (s tamnozelenom korom)
ulje
Priprema
U posudu stavite brašno, na komadiće narezani
margarin, jaje, naribani sir i sol pa zamijesite glatko tijesto. Zamotajte ga u
foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Posudu za pečenje namastite i posipajte krušnim
mrvicama.
Tijesto tanko razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi
pa ga stavite u kalup, odrežite višak koji pada preko rubova. Komad aluminijske
folije presavijte na pola pa njome prekrijte rubove posude dobro pritisnite
kako bi se folija držala za rubove tijesta kako tijekom pečenja ne bi spuznuli
skroz na dno (ili na tijesto stavite komad papira za pečenje i na njega suhi
grah).
Dno tijesta nabockajte vilicom.
U posudi donjom stranom žlicom dobro izmrvite skutu
i feta sir da dobijete glatku smjesu. Dodajte jaje, vrhnje, krupicu, češnjak,
sol i papar pa sve dobro promiješajte.
Tikvice također operite. Oko 1/3 tikvica ogulite, a
ostatak ostavite neoguljen (tako ćete na piti imati ploške tikvica u dvije
boje: tamnozelene – neoguljene i bijele – oguljene).
I jedne i
druge tikvice narežite na duge tanke ploške.
Počevši od rubova posude u nadjev utisnite ploške
povrća u krug, ravni dio prema gore (naizmjence stavljajte ploške mrkve te
oguljene i neoguljene ploške tikvica). Ne morate voditi računa o razmaku,
slobodno naslanjajte ploške jednu na drugu.
Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 190 °C i
pecite oko 1 sat. Nakon 20ak min. kad rub tijesta potamni, posudu prekrijte
aluminijskom folijom i vratite u pećnicu.
Pečenu pitu ostavite da se ohladi.
Nema komentara:
Objavi komentar