utorak, 18. kolovoza 2015.

Hrpice sa šljivama



Sastojci
(za 12 komada)
800 g šljiva
sok i kora 1 limuna
sok i kora 1 naranče
80 g šećera u prahu
300 g (mliječnog) peciva
50 g margarina
3 jaja
200 ml biljnog šlaga
na vrh noža cimeta
masnoća za silikonske kalupe


Priprema
Šljive operite, izvadite im koštice i narežite ih na četvrtine.
Sitno naribajte koru limuna i naranče pa iscijedite sok.
U duboku tavu stavite 30 g šećera u prahu, karamelizirajte ga da ostane svijetao pa ga zalijte sokom naranče i limuna. Sve kuhajte 5 min. na laganoj vatri. Tavu maknite s vatre i ostavite dobiveni sirup da se hladi oko 3 min. pa umiješajte šljive.


Pecivo narežite na kockice. Popržite ih na 50 g margarina i 30 g šećera u prahu. Na kraju dodajte naribanu koru limuna i naranče. Ostavite kockice da se ohlade.

U posudi pjenjačom umutite 3 jaja pa dodajte 20 g šećera u prahu i biljni šlag. Sve sastojke dobro umutite.



Šljive pomiješajte s kockicama peciva, na vrh noža cimeta i polovicom smjese od jaja.
Silikonske kalupe namastite. Napunite ih pripremljenom smjesom, malo ju natiskajte u kalupe. Odozgo nakapajte preostalom smjesom od jaja.

Kalupe stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite oko 20 min.
Pečene muffine ostavite da se ohlade u kalupima.

Ohlađene muffine izvadite i poslužite posipane šećerom u prahu.




Izvor: adaptirani recept iz časopisa Dobar tek, listopad – studeni, 2006.


Nema komentara:

Objavi komentar