subota, 1. kolovoza 2015.

Makedonski zelnik s blitvom i skutom


Sastojci
Tijesto
450 g glatkog brašna
oko 220 ml mlake vode
1 čajna žlica soli
pola čajne žlice šećera
1 g kvasca (u prahu)
1 žlica ulja
oko 120 g mekanog margarina
3-4 žlice kukuruznog škroba (Gustin)

Nadjev
400 g zelenog dijela blitve
100 g mladog luka
3 češnja češnjaka
200 g zdrobljene skute
3 žlice kiselog vrhnja
1 jaje
1 puna žlica glatkog brašna
sol, papar

Preljev
2 žlice ulja
1 žlica rastopljenog margarina




Priprema
Za tijesto, od 200 ml vode uzeti 50ak ml i pomiješati s kvascem, šećerom i  1 žlicom brašna (uzeti 1 žlicu od ukupne količine brašna) te ostaviti da se kvasac digne.
Preostalo brašno staviti u posudu pa dodati sol, ulje, dignuti kvasac te pomalo dodavati preostalu vodu da zamijesite glatko, mekše tijesto. Vodu dodavajte po potrebi. Tijesto mijesite 10ak min. Zatim ga ostavite da se odmara 10ak min.

Tijesto podijelite na 17 jednakih loptica: 9 za donju i 8 za gornju koru. Loptice za gornju koru stavite sa strane (stavite ih u posudu s poklopcem ili prekrijte folijom da se ne osuše).



Kukuruzni škrob stavite u manju posudu i u njega  uvaljajte loptice tijesta za donju koru. Svaku lopticu razvaljajte u krug, na veličinu manjeg tanjura. Razvaljane krugove premazujte mekanim margarinom i slažite jedan na drugi, gornji komad tijesta se ne premazuje. Dobiveno naslagano tijesto omotajte folijom ili stavite u odgovarajuću posudu s poklopcem te ga stavite u hladnjak.




Na isti način postupite s tijestom za gornju koru: uvaljajte loptice u škrob, razvaljajte ih u manji krug, premažite margarinom i složite jednu na drugu (gornja kora se ne premazuje margarinom). I njih omotajte folijom ili stavite u posudu s poklopcem i odložite u hladnjak.

Za nadjev, zeleni dio blitve operite i ocijedite, stavite u lonac i dinstajte da povene. Zatim blitvu ostavite da se malo ohladi, a onda ju dobro ocijedite (ižmičite rukama što više tekućine).
Mladi luk operite, obrušite i sitno nasjeckajte. Češnjak očistite i sitno nasjeckajte.
Ocijeđenu blitvu nasjeckajte na manje komade te joj dodajte mladi luk, češnjak, zdrobljenu skutu, vrhnje, brašno  i jaje pa sve dobro promiješajte i začinite prema ukusu.




Iz hladnjaka izvadite tijesto za donju koru: naslagane krugove tijesta razvaljajte da dobijete okruglu koru veću od posude za pečenje.  Stavite razvaljanu koru  u namaštenu posudu (promjera 30ak cm) da krajevi vise preko ruba. Na tijesto rasporedite nadjev.

Iz hladnjaka izvadite tijesto za gornju  koru: naslagane krugove tijesta razvaljajte da dobijete okruglu koru veću od posude za pečenje.  Stavite razvaljanu koru  na nadjev, ali da krajevi ne vise preko ruba posude nego da sežu do unutrašnjeg ruba posude: u sredinu koru (dekorativno) naborajte.
Uzmite krajeve kore koji vise preko ruba posude i zarolajte ih zajedno s krajevima kore koja prekriva nadjev uz sam rub posude.
Odozgo prelijte mješavinu od 2 žlice ulja i 1 žlice rastopljenog margarina.

Pitu stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite 40ak min. da porumeni.




Izvor: adaptirani recepti sa stranica Coolinarika i Cooking with Zoki.




Nema komentara:

Objavi komentar