nedjelja, 9. kolovoza 2015.

Torta s lubenicom, dinjom i kokosom



Sastojci
Biskvit
3 jaja
prstohvat soli
90 g šećera
90 g brašna

Krema
700 ml mlijeka
180 g kokosovog brašna
100 g šećera
30 g kukuruznog škroba (Gustina)
15 g želatine u prahu
200 ml biljnog šlaga
oko 200 g kockica lubenice
oko 300 g kockica dinje (različite vrste)

Ukrašavanje
10ak kuglica lubenice
oko 25 kuglica različitih vrsta dinje

Preljev
1/3 vrećice prozirnog preljeva za torte (oko 4 g)
1 čajna žlica šećera
80 ml vode



Priprema
Za biskvit, u veliku posudu (smjesa će narasti tijekom miksanja) stavite cijela jaja, sol i šećer te miksajte 20 minuta na najvećoj brzini. Zatim na smjesu od jaja prosijajte brašno i lagano promiješajte kuhačom. Okrugli lim (promjera 20ak cm) obložite papirom za pečenje (papir namastite i pobrašnite). Ulijte smjesu i lim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite 20ak min. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen.
Pečeni biskvit ostavite da se 5 min. hladi u kalupu, a onda ga istresite na pladanj, odlijepite papir i ostavite da se potpuno ohladi.
Ohlađeni biskvit prerežite jednom vodoravno.





Više vrsta dinje i lubenicu izdubite žličicom da dobijete kuglice, sačuvajte sok koji se pritom iscijedi. Dijelove koji su ostali nakon oblikovanja kuglica narežite na kockice. 


Za kremu, želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite ju da nabubri.
600 ml mlijeka zakuhajte s kokosovim brašnom i šećerom.
100 ml mlijeka pomiješajte s Gustinom i umiješajte ga u smjesu od mlijeka i skuhajte.
U toplo umiješajte nabubrenu želatinu. Smjesu ostavite da se ohladi.
Izmiksajte šlag i umiješajte ga u ohlađenu smjesu.
Oko ¼ kreme stavite na stranu, a u preostalu kremu kuhačom umiješajte kockice lubenice i dinje i sok koji ste sačuvali prilikom oblikovanja kuglica.




Jednu koru stavite na pladanj za posluživanje i oko nje stavite obruč za torte. Pola kreme s kockicama voća ravnomjerno rasporedite na tu koru i poklopite drugom korom. Na drugu koru rasporedite ostatak kreme s kockicama voća. Na tu kreme rasporedite ¼ sačuvane kreme bez voća.
Tortu stavite u hladnjak na 30ak min. (kako bi se gornji sloj kreme dovoljno stvrdnuo da na njega možete slagati kuglice voća, a da one ne potonu posve u kremu).
Zatim tortu izvadite iz hladnjaka i odozgo naizmjence lagano utisnite kuglice lubenice i dinje.

Za preljev, u lončić stavite prašak, šećer i vodu, promiješajte da nema grudica pa miješajući zakuhajte i maknite s vatre. Ostavite preljev da se hladi oko 1 min. Pomoću kista preljevom sasvim tanko  premažite voće (ako se preljev stvrdne prije nego ste završili s nanošenjem na tortu, rastopite ga na laganoj vatri). Preostali preljev rasporedite između kuglica voća.
Tortu stavite u hladnjak na 8 sati (preko noći).
Sutradan, pomoću tankog noža odvojite tortu od obruča i poslužite.





1 komentar:

  1. Mm ovo mislim da je ekstra! Probala sam kombinaciju dinja lubenica i kokosa i super je!

    OdgovoriIzbriši