četvrtak, 13. kolovoza 2015.

Dizani puž sa šljivama i makom


Sastojci
Tijesto
375 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
60 g šećera
prstohvat soli
100 g margarina sobne temperature
1 jaje i 1 žumanjak sobne temperature
100-120 ml mlakog mlijeka
+
2 žlice mlijeka za premazivanje tijesta prije pečenja

Nadjev
75 g mljevenog maka
30 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat cimeta
60 ml vrućeg mlijeka
1 žlica ruma
700-750 g šljiva

Premazivanje
1 žlica džema od marelice




Priprema
U posudu stavite brašno, kvasac, šećer, sol, margarin narezan na kockice, jaje i žumanjak te zamijesite glatko, neljepljivo  tijesto postupno dodavajući mlijeko. Pokrijte ga i ostavite na toplom oko pola sata da se digne.

Šljive operite, prepolovite i izvadite im koštice.


Mak stavite u posudu zajedno s obje vrste šećera, cimetom i rumom pa sve prelijte kipućim mlijekom i dobro promiješajte.

Okruglu posudu za pečenje promjera 28-30 cm obložite papirom za pečenje.



Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik dimenzija oko 30 cm x 45 cm. Razrežite ga na tri trake (dimenzija 10 cm x 45 cm). Svaku traku premažite trećinom nadjeva od maka pa ih narolajte s duže strane da dobijete rolice.


Dobivene rolice jednu za drugom (mjesto spoja okrenite prema dolje) složite spiralno u pripremljenu posudu da između njih ostane prostor za šljive (malo ih slijepite prstima na mjestu gdje jedna rolica završava, a druga počinje). 
Uz stranice posude neka bude tijesto, a ne praznina za šljive, rolice ne trebate pedantno slagati jer ćete ih ionako još poravnavati i oblikovati dok ćete redati šljive između njih.



Polovice šljiva redajte u praznine među rolicama tijesta: jednu za drugom, malo ih polegnite i naslonite jednu na drugu.  Ne trebate ih ugurati do dna posude jer će tijesto ionako narasti.



Tijesto premažite mlijekom pa posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite oko 45 min.


Ako tijesto jako potamni, prekrijte ga aluminijskom folijom.
Pečeno tijesto odmah premažite džemom i ostavite da se ohladi.



Izvor: adaptirani recept iz časopisa Čarolija okusa, 20. 8. 2009.


Nema komentara:

Objavi komentar