Sastojci
Tijesto
375 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
60 g šećera
prstohvat soli
100 g margarina sobne temperature
1 jaje i 1 žumanjak sobne temperature
100-120 ml mlakog mlijeka
+
2 žlice mlijeka za premazivanje tijesta prije pečenja
Nadjev
75 g mljevenog maka
30 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat cimeta
60 ml vrućeg mlijeka
1 žlica ruma
700-750 g šljiva
Premazivanje
1 žlica džema od marelice
Priprema
U posudu stavite brašno, kvasac, šećer, sol,
margarin narezan na kockice, jaje i žumanjak te zamijesite glatko,
neljepljivo tijesto postupno dodavajući
mlijeko. Pokrijte ga i ostavite na toplom oko pola sata da se digne.
Šljive operite, prepolovite i izvadite im koštice.
Mak stavite u posudu zajedno s obje vrste šećera,
cimetom i rumom pa sve prelijte kipućim mlijekom i dobro promiješajte.
Okruglu posudu za pečenje promjera 28-30 cm
obložite papirom za pečenje.
Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi
u pravokutnik dimenzija oko 30 cm x 45 cm. Razrežite ga na tri trake (dimenzija
10 cm x 45 cm). Svaku traku premažite trećinom nadjeva od maka pa ih narolajte
s duže strane da dobijete rolice.
Dobivene rolice jednu za drugom (mjesto spoja okrenite prema dolje) složite spiralno u pripremljenu posudu da između njih ostane prostor za šljive (malo ih slijepite prstima na mjestu gdje jedna rolica završava, a druga počinje).
Uz stranice posude neka bude tijesto, a ne praznina za šljive, rolice ne trebate pedantno slagati jer ćete ih ionako još poravnavati i oblikovati dok ćete redati šljive između njih.
Polovice šljiva redajte u praznine među rolicama tijesta: jednu za drugom, malo ih polegnite i naslonite jednu na drugu. Ne trebate ih ugurati do dna posude jer će tijesto ionako narasti.
Tijesto premažite mlijekom pa posudu stavite u
pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite oko 45 min.
Ako tijesto jako potamni, prekrijte ga aluminijskom
folijom.
Pečeno tijesto odmah premažite džemom i ostavite da
se ohladi.
Izvor: adaptirani recept iz časopisa Čarolija okusa, 20. 8. 2009.
Nema komentara:
Objavi komentar