ponedjeljak, 16. ožujka 2015.

Trokuti s napolitankama


Sastojci
2 jaja
250 g šećera
100 g čokolade za kuhanje
150 g margarina
150 g mljevenih oraha
100 g mljevenih keksa s maslacem (Piknik, Petit beurre)
200 g žele bombona, narezanih na komadiće i oko 120 g napolitanki (ili tradicionalna varijanta: šaka nasjeckanih oraha, 100-150 g grožđica)
1 velika oblatnaPriprema
Oblatnu prerežite  na tri dijela po dužini (dimenzije ovise o vašem kalupu). Ukoliko nemate kalup, možete upotrijebiti karton, odnosno odrezati kartonsku kutiju da dobijete željeni oblik. U kalup stavite dva komada oblatne.

Kremu možete kuhati u posebnom loncu za kuhanje na pari ili tako da na lonac sa zakuhanom vodom stavite posudu.
No, kremu možete kuhati u odgovarajućem loncu na slaboj vatri (tako ja radim).


1. način
Ako kremu kuhate na pari, pripremite odgovarajuću posudu koju ćete staviti na lonac sa zakuhanom vodom.  U posudi za kuhanje na pari kratko umutite jaja sa šećerom, tek toliko da se smjesa poveže i dodajte natrganu čokoladu. Stavite posudu na lonac sa zakuhanom vodom i smjesu kuhajte  miješajući ju kuhačom da se zgusne. Smjesa je dovoljno gusta kad kuhačom povučete po dnu i ostane trag, te se smjesa više ne „prelije“ po tom mjestu gdje ste povukli kuhačom.

2. način
Ako smjesu kuhate u loncu, pjenjačom kratko umutite jaja sa šećerom, tek toliko da se smjesa poveže i dodajte natrganu čokoladu pa sve kuhajte na slaboj vatri i stalno miješajte kuhačom kako se smjesa ne bi zgrušala. Ovaj način je puno „pipkaviji“, ali brži je od kuhanja na pari. Kao i u prvom slučaju, smjesu kuhajte da se zgusne (dovoljno je  gusta kad kuhačom povučete po dnu i ostane trag).


U oba slučaja, kad je smjesa dovoljno gusta, maknite ju s vatre i odmah dodajte margarin i miješajte kuhačom da se potpuno rastopi. Zatim dodajte mljevene orahe i kekse pa sve dobro promiješajte. Pričekajte oko 5 min. pa dodajte narezane žele bombone (ako ih dodate u prevruću smjesu, mogli bi se rastopiti).U pripremljeni kalup, na oblatne, stavite malo smjese. Na smjesu složite dio napolitanki. Ako imate duge napolitanke (10ak cm) preplovite ih, ali nemojte ih sjeckati na sitne komade i nemojte ih umiješati u smjesu jer će se previše zdrobiti. Taj sloj napolitanki opet premažite smjesom i opet složite sloj napolitanki. Vodite računa o tome kako slažete napolitanke (po dužini) da se pri rezanju kolača vidi presjek napolitanke. Kalup napunite ostatkom smjese, odozgo zagladite i prekrijte preostalim komadom oblatne. Dobro pritisnite dlanovima da se svi slojevi slijepe i da ne ostanu praznine. Po potrebi, kolač možete odozgo opteretiti.
Kolač ostavite da odstoji 6-8 sati u hladnijoj prostoriji (ne u hladnjaku).
Ali… kolač se može narezati već i nakon 2-3 sata (malo jest mekaniji, vidi se da nije odstajao baš koliko treba, ali to ne smeta).Izvor: bilježnica s receptima moje mame.

2 komentara: