Sastojci
Kore
250 g margarina
150 ml mlijeka
1 prašak za pecivo
3 žlice šećera
brašno po potrebi (500-600 g)
Kore
250 g margarina
150 ml mlijeka
1 prašak za pecivo
3 žlice šećera
brašno po potrebi (500-600 g)
Krema
1 l mlijeka
8 žlica pšenične krupice (griza)
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
250 g margarina
pekmez (od marelica, može i neki drugi)
1 l mlijeka
8 žlica pšenične krupice (griza)
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
250 g margarina
pekmez (od marelica, može i neki drugi)
Glazura
120 g čokolade za kuhanje
50 g margarina
4 žlice ulja
4 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
Priprema
Za kore, od svih sastojaka zamijesite tijesto. Podijelite ga na šest
dijelova.
Jedan komad tijesta tanko razvaljajte na komadu papira za pečenje (po potrebi pobrašnite) i zajedno s papirom stavite na
obrnutu stranu velikog lima (od pećnice).
Koru stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite da kora ostane svijetla, a rubovi
da počnu lagano tamnjeti.
Na isti način ispecite ostale kore, stavljajte ih jednu na drugu i ostavite ih
da se ohlade.
Za kremu, 300 ml mlijeka pomiješajte s grizom i obje vrste šećera. Ostatak
mlijeka zakuhajte i dodajte smjesu od griza, kuhajte na laganoj vatri stalno
miješajući, kad zakuha, prokuhajte koju minutu i maknite s vatre. Smjesu
ostavite da se ohladi.
Mekani margarin kremasto izmiksajte pa mu, žlicu po žlicu, dodajte mlaki griz,
stalno miksajući da dobijete glatku kremu.
Marmeladu dobro promiješajte da bude maziva, po potrebi, možete
ju zagrijati.
Ovisno o tome kakav pekmez koristite, kolač možete slagati na dva
načina.
1. način: na pladanj stavite jednu ohlađenu koru i sasvim tanko premažite ju
pekmezom pa po pekmezu razmažite kremu i poklopite drugom korom, pa opet mažite
sloj pekmeza, na njega opet sloj kreme i poklopite korom... Tako redajte slojeve
dok kolač poklopite zadnjom korom. Ovaj način pripreme moguć je ukoliko je
pekmez dovoljno čvrst da se krema može razmazati po njemu.
2. način: na pladanj stavite jednu
ohlađenu koru i sasvim tanko premažite ju pekmezom.
Uzmite drugu koru i na posebnom pladnju premažite ju dijelom kreme. Sada tu koru s kremom pažljivo stavite na koru premazanu pekmezom: stranu s kremom okrenite prema dolje, na pekmez i lagano pritisnite. Tu koru odozgo tanko premažite pekmezom. Uzmite treću koru i na posebnom pladnju premažite ju dijelom kreme. Tu koru s kremom pažljivo stavite na koru premazanu pekmezom... Nastavite tako premazivati kore dok kolač ne poklopite posljednjom korom. Ovaj način pogodan je, ako upotrebljavate pekmez koji nije dovoljno čvrst da bi se krema mogla razmazivati po njemu.
Uzmite drugu koru i na posebnom pladnju premažite ju dijelom kreme. Sada tu koru s kremom pažljivo stavite na koru premazanu pekmezom: stranu s kremom okrenite prema dolje, na pekmez i lagano pritisnite. Tu koru odozgo tanko premažite pekmezom. Uzmite treću koru i na posebnom pladnju premažite ju dijelom kreme. Tu koru s kremom pažljivo stavite na koru premazanu pekmezom... Nastavite tako premazivati kore dok kolač ne poklopite posljednjom korom. Ovaj način pogodan je, ako upotrebljavate pekmez koji nije dovoljno čvrst da bi se krema mogla razmazivati po njemu.
Kolač ostavite preko noći na sobnoj temperaturi.
Za glazuru, u posudu stavite nasjeckanu čokoladu, na listiće narezan margarin,
ulje, vodu i šećer pa sve otopite na pari, na sasvim laganoj vatri. Kad je
smjesa glatka, maknite ju s vatre i miješajte par minuta da se ohladi, a onda
ju prelijte po kolaču.
Kolač stavite u hladnjak.
Izvor: bilježnica s receptima moje mame.
Lep starinski recept !
OdgovoriIzbriši