četvrtak, 19. ožujka 2015.

Bakina pita od griza


Sastojci
Kore
250 g margarina
150 ml mlijeka
1 prašak za pecivo
3 žlice šećera
brašno po potrebi (500-600 g)

Krema
1 l mlijeka
8 žlica pšenične krupice (griza)
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
250 g margarina
pekmez (od marelica, može i neki drugi)


Glazura
120 g čokolade za kuhanje
50 g margarina 
4 žlice ulja
4 žlice vode
2 žlice šećera u prahu




Priprema
Za kore, od svih sastojaka zamijesite tijesto. Podijelite ga na šest dijelova.
Jedan komad tijesta tanko razvaljajte na komadu papira za pečenje (po potrebi pobrašnite) i zajedno s papirom stavite na obrnutu stranu velikog lima (od pećnice).
Koru stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite da kora ostane svijetla, a rubovi da počnu lagano tamnjeti.
Na isti način ispecite ostale kore, stavljajte ih jednu na drugu i ostavite ih da se ohlade.



Za kremu, 300 ml mlijeka pomiješajte s grizom i obje vrste šećera. Ostatak mlijeka zakuhajte i dodajte smjesu od griza, kuhajte na laganoj vatri stalno miješajući, kad zakuha, prokuhajte koju minutu i maknite s vatre. Smjesu ostavite da se ohladi.

Mekani margarin kremasto izmiksajte pa mu, žlicu po žlicu, dodajte mlaki griz, stalno miksajući da dobijete glatku kremu.

Marmeladu dobro promiješajte da bude maziva, po potrebi, možete ju zagrijati. 

Ovisno o tome kakav pekmez koristite, kolač možete slagati na dva načina. 

1. način: na pladanj stavite jednu ohlađenu koru i sasvim tanko premažite ju pekmezom pa po pekmezu razmažite kremu i poklopite drugom korom, pa opet mažite sloj pekmeza, na njega opet sloj kreme i poklopite korom... Tako redajte slojeve dok kolač poklopite zadnjom korom. Ovaj način pripreme moguć je ukoliko je pekmez dovoljno čvrst da se krema može razmazati po njemu. 

2. način: na pladanj stavite jednu ohlađenu koru i sasvim tanko premažite ju pekmezom.
Uzmite drugu koru i na posebnom pladnju premažite ju dijelom  kreme. Sada tu koru s kremom pažljivo stavite na koru premazanu pekmezom: stranu s kremom okrenite prema dolje, na pekmez i lagano pritisnite. Tu koru odozgo tanko premažite pekmezom. Uzmite treću koru i na posebnom pladnju premažite ju dijelom kreme. Tu koru s kremom pažljivo stavite na koru premazanu pekmezom... Nastavite tako premazivati kore dok kolač ne poklopite posljednjom korom. Ovaj način pogodan je, ako upotrebljavate pekmez koji nije dovoljno čvrst da bi se krema mogla razmazivati po njemu.


Kolač ostavite preko noći na sobnoj temperaturi.

Za glazuru, u posudu stavite nasjeckanu čokoladu, na listiće narezan margarin, ulje, vodu i šećer pa sve otopite na pari, na sasvim laganoj vatri. Kad je smjesa glatka, maknite ju s vatre i miješajte par minuta da se ohladi, a onda ju prelijte po kolaču.
Kolač stavite u hladnjak.



Izvor: bilježnica s receptima moje mame.

1 komentar: