Recept za ovaj ragu (u originalu: Neobičan ragu s jajima) prije godinu-dvije vidjela sam na blogu koji se nalazi na adresi http://lady071.blogspot.com/2013/07/neobican-ragu-sa-jajima.html
Imam kopiran recept u Word i imam zalijepljen taj link, ali
sada ne mogu do tog bloga, a i ne sjećam se kako se blog zvao.
Uglavnom, otkad imam taj recept preostale žumanjke
i/ili bjelanjke najčešće utrpavam u taj
ragu.
Radim drugačije, nego što se navodi u tom receptu. Neke moje
varijante ovog jela i ne spadaju pod ragu, al dobro…
Ovo je moja, izmijenjena, „zimska“ varijanta s puuuno gustog
umaka. U originalu ide manje tekućih sastojaka i ne upotrebljava se pasirana,
nego 1 svježa rajčica. Gustoću umaka ionako možete sami odrediti, prema svojim
željama.
Što se jaja tiče, u originalu se navodi da bi „trebalo“
paziti da se jaja u lonac pažljivo razbiju kako bi ostala cijela. Ja se oko
toga uopće ne trudim. Budući da upotrebljavam npr. žumanjke koji par dana stoje u hladnjaku, a
obično su se već „razlijali“ ili se razliju dok ih nastojim odlijepiti od
posude u koju su bili spremljeni, tako da kod mene o nerazlijevanju nema ni
govora. A često u ovom raguu kod mene završi i poneko umućeno jaje ili
bjelanjak/žumanjak koji je ostao od premazivanja nekog tijesta prije pečenja… Dakle, ovakav
ragu radim kad praznim hladnjak od svih mogućih jaja koja imam
spremljena – to uključuje i kuhana jaja. Na fotografiji se ne vidi, ali i ovaj
put su u loncu završila i dva kuhana jaja koja su preostala od nečega… (narezala sam ih na krupnije komade i dodala u umak zajedno sa sirovim jajima).
Poanta pripreme ovog jela je skuhati jaja u umaku (možete ih
kuhati i da im žumanjak ostane mekan, ja to ne volim pa kuham jaja da se
kompletno skuhaju).
Moguće su brojne varijacije, ako vam je ovo samo s jajima
„premršavo“, možete ukomponirati povrće, meso… Od takvih nekih dodataka, ja
ponekad dodam krumpir ili pak neko (jadno) povrće koje hitno treba nekamo utrpati.
U receptu navodim broj cijelih svježih jaja, a vi kombinirajte što imate (ja sam ovaj put upotrijebila: 4 žumanjka, 2 i pol
bjelanjka, 1 umućeni bjelanjak preostao od premazivanja peciva, 5 cijelih
svježih jaja, 2 kuhana jaja).
Sastojci
1 crveni luk
3 žlice ulja
2-3 žlice glatkog brašna
1 čajna žlica slatke crvene paprike
250 ml pasirane rajčice
500 ml vode
sol, papar
šećer
8 svježih jaja
nasjeckano svježe peršinovo lišće
Luk oljuštite i nasjeckajte. Popržite ga u loncu (dubokoj tavi) na zagrijanom ulju. Dodajte brašno pa ga pržite oko pola minute. Zatim dodajte slatku papriku, promiješajte i sve zalijte pasiranom rajčicom i vodom i začinite solju, paprom i šećerom. Kad zakuha, prokuhajte sve oko 5 min. Umak bi trebao biti malo gust, a ne baš kako juha.
Ako smatrate da je pregust, dodajte vodu, a ako vam je
rijedak, umutite malo brašno svodom pa to ukuhajte u umak.
Zatim u lonac razbijte jedno po jedno jaje i poklopite. Smanjite temperaturu i kuhajte par
minuta do željene tvrdoće jaja (ako želite, žumanjak može ostati mekan).
Kuhano jelo po potrebi još začinite i posipajte nasjeckanim
peršinovim lišćem.
Izvor: adaptirani recept s bloga http://lady071.blogspot.com/2013/07/neobican-ragu-sa-jajima.html
Nema komentara:
Objavi komentar