nedjelja, 8. ožujka 2015.

Košarice s breskvicama


Breskvice
Tijesto
250 g šećera
4 jaja
250 ml ulja
4 žlice brašna
oko 500 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo

Krema
izdubljene mrvice
oko 50 g margarina sobne temperature
2-3 žlice džema po želji
2 žlice ruma
1 žlica kakaa
50 g šećera

Ukrašavanje
aroma breskve
aroma maline
aroma kivija
kristal šećer





Za tijesto, izmiksajte šećer  s jajima pa dodajte ulje i sve izmiksajte u glatku smjesu. Dodajte 4 žlice brašna, promiješajte i ostavite smjesu da odstoji oko 1 sat.
Tada dodajte prašak za pecivo te postupno dodavajte brašno kako biste  zamijesili tijesto, pazite da ne stavite previše brašna jer će loptice pucati tijekom pečenja.


Od tijesta oblikujte loptice veličine lješnjaka (ili malo veće), stavljajte ih na lim obložen papirom za pečenje. Pecite ih na 180 °C  oko 8 min., da ostanu svijetle. Pečene loptice ostavite da se ohlade. Ohlađene loptice izdubite odozdo.

Za kremu, izdubljene komadiće sameljite. Pomiješajte ih s izmiksanim margarinom, džemom, rumom, kakaom i šećerom da dobijete glatku smjesu.
Izdubljene loptice punite smjesom i slijepite po dvije zajedno.
U tri zdjelice stavite arome i u svaku dodajte vodu da dobijete boju željenog intenziteta. Breskvice možete umočiti u boju ili ih obojati pomoću kista, nakratko ih odložite na papirnati ubrus koji će upiti višak tekućine i onda ih uvaljajte u kristal šećer. Breskve složite u lim jednu do druge i ostavite da se
malo osuše.




Košarice
Tijesto
400 g oštrog brašna
200 g margarina
2 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
kalupi za košarice

Krema
200 g čokolade za kuhanje
125 g margarina
2 žlice ulja
veliki slani pereci





Za košarice, od svih sastojaka zamijesite tijesto. Kalupe za košarice namastite i pobrašnite po dnu i stranicama. Dno i stranice kalupa obložite tankim slojem tijesta. Kalupe složite na lim i stavite ga u pećnicu zagrijanu na 180 °C, košarice pecite 10ak min. da ostanu svijetle. Pečene košarice ostavite  da se hlade  5 min., a onda ih istresite tijesto iz kalupa i ostavite ih da se potpuno ohlade.



Za perece koji će poslužiti kao ručka na košaricama, uzmite rezbarski luk (s tankom pilicom), odvrnite jedan kraj, stavite perec na pilicu, zavrnite kraj i pažljivo otpilite unutarnji dio pereca.

Za kremu, na pari otopite natrganu čokoladu, margarin i ulje da se sastojci otope i povežu u glatku smjesu.
Toplu kremu žlicom rasporedite u košarice. Pričekajte da se krema malo stvrdne, ali ne potpuno pa u svaku košaricu u sredinu stavite perec kao ručku i po potrebi žlicom rasporedite kremu po donjem dijelu pereca da se ne vidi. Dok se krema još nije potpuno stvrdnula u svaku košaricu stavite 3-4 breskvice.



Izvor: adaptirani recept s bloga U mojoj kuhinji.


2 komentara: