Sastojci
Rolada
3 jaja
75 g šećera u prahu
75 g oštrog brašna
crveni džem
Biskvit
5 jaja
prstohvat soli
8 žlica šećera
1 vanilin šećer
180 g mekanog margarina
1 žlica ruma
5 žlica oštrog brašna
pola paketića praška za pecivo
3 žlice kakaa
100 g mljevenih lješnjaka
Priprema
Za roladu, lim (38 cm x 32 cm)
obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite
Jaja miksajte 2 minuta pa im
dodajte šećer i sve zajedno miksajte još 2 min. U smjesu prosijajte brašno i
sve lagano promiješajte kuhačom. Smjesu ravnomjerno rasporedite na papir za
pečenje i stavite u pećnicu zagrijanu na 180° C. Koru pecite oko 8 min.
Pečenu koru istresite na komad
papira za pečenje posipan šećerom kristalom. Odlijepite papir na kojem se kora
pekla i koru narolajte.
Narolanu koru ostavite da se
ohladi.
Ohlađenu koru odrolajte,
premažite džemom i opet čvrsto zarolajte.
Za biskvit, uski, visoki kalup za
pečenje (npr. 35 cm x 11 cm x 7 cm) obložite papirom za pečenje, papir
namastite i pobrašnite.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
U drugoj posudi kremasto
izmiksajte margarin. Dodajte mu obje vrste šećera, žumanjke i rum pa sve dobro
izmiksajte. Zatim dodajte brašno, kakao, prašak i mljevene lješnjake te sve
kratko promiksajte. Kuhačom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Na dno
pripremljenog kalupa rasporedite 1/3 smjese, na smjesu položite roladu. Ovisno
o dimenzijama kalupa u kojem pečete kolač, tj. o dužini rolade – po
potrebi roladi možete odrezati krajeve.
Ako imate kalup koji je u gornjem
dijelu širi, roladu u kalup stavite tako da mjesto spoja bude okrenuto prema
gore: kad pečeni kolač istresete iz kalupa, širi dio kolača biti će dolje pa
samim time i mjesto spoja rolade.
Ostatak biskvitne smjese
premažite po roladi i ispunite njome prostor između rolade i stranica kalupa.
Kolač stavite u pećnicu zagrijanu
na 170 °C i pecite ga 40-50 min. (provjerite čačkalicom je li pečen).
Pečeni kolač ostavite da se 10ak
min. hladi u kalupu, a onda ga istresite na pladanj i ostavite da se potpuno
ohladi.
Po želji, ohlađeni kolač prelijte glazurom.
Po želji, ohlađeni kolač prelijte glazurom.
Izvor: adaptirani recept sa stranice Chefkoch.
Posebno, još nisam vidjela ovakav dvostruki kolač. Odlično!
OdgovoriIzbrišiRadila sam već neke takve varijante, zgodne su:)
IzbrišiJako mi se sviđa i odlična ideja.
OdgovoriIzbrišiProbajte:)
IzbrišiZanimljivo 😉
OdgovoriIzbrišiProbat cu ga napraviti
Pre lijepo, sigurno i ukusno...
OdgovoriIzbriši