srijeda, 11. ožujka 2015.

Rolada usred kolača





Sastojci
Rolada
3 jaja
75 g šećera u prahu
75 g oštrog brašna
crveni džem

Biskvit
5 jaja
prstohvat soli
8 žlica šećera
1 vanilin šećer
180 g mekanog margarina
1 žlica ruma
5 žlica oštrog brašna
pola paketića praška za pecivo
3 žlice kakaa
100 g mljevenih lješnjaka




Priprema
Za roladu, lim (38 cm x 32 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite
Jaja miksajte 2 minuta pa im dodajte šećer i sve zajedno miksajte još 2 min. U smjesu prosijajte brašno i sve lagano promiješajte kuhačom. Smjesu ravnomjerno rasporedite na papir za pečenje i stavite u pećnicu zagrijanu na 180° C. Koru pecite oko 8 min.
Pečenu koru istresite na komad papira za pečenje posipan šećerom kristalom. Odlijepite papir na kojem se kora pekla i koru narolajte.
Narolanu koru ostavite da se ohladi.
Ohlađenu koru odrolajte, premažite džemom i opet čvrsto zarolajte.




Za biskvit, uski, visoki kalup za pečenje (npr. 35 cm x 11 cm x 7 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
U drugoj posudi kremasto izmiksajte margarin. Dodajte mu obje vrste šećera, žumanjke i rum pa sve dobro izmiksajte. Zatim dodajte brašno, kakao, prašak i mljevene lješnjake te sve kratko promiksajte. Kuhačom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Na dno pripremljenog kalupa rasporedite 1/3 smjese, na smjesu položite roladu. Ovisno o dimenzijama kalupa u kojem pečete kolač, tj. o dužini rolade – po potrebi  roladi možete odrezati  krajeve.


Ako imate kalup koji je u gornjem dijelu širi, roladu u kalup stavite tako da mjesto spoja bude okrenuto prema gore: kad pečeni kolač istresete iz kalupa, širi dio kolača biti će dolje pa samim time i mjesto spoja rolade.
Ostatak biskvitne smjese premažite po roladi i ispunite njome prostor između rolade i stranica kalupa.

Kolač stavite u pećnicu zagrijanu na 170 °C i pecite ga 40-50 min. (provjerite čačkalicom je li pečen).
Pečeni kolač ostavite da se 10ak min. hladi u kalupu, a onda ga istresite na pladanj i ostavite da se potpuno ohladi.

Po želji, ohlađeni kolač prelijte glazurom.




Izvor: adaptirani recept sa stranice Chefkoch.



Broj komentara: 6: