Tijesto
280 g oštrog brašna
140 g mekanog margarina
50 g šećera
1 jaje
masnoća i brašno za kalupe
kalupi u obliku cvijeta (promjera oko 6 cm, visine oko 3 cm)
Nadjev i ukrašavanje
150 g čokolade za kuhanje
60 g margarina
1 žlica šećera u prahu
1 žlica ulja
1 žlica vode
300 g manjih raznobojnih bombona u obliku jaja
veliki pereci (koji u sredini nemaju tijesto, nego
samo otvor)
Priprema
Za tijesto, u posudu stavite brašno, na listiće narezani
margarin, šećer i jaje pa zamijesite tijesto.
Kalupe namastite (pomoću kista) i pobrašnite. Otrgnite komadić tijesta i pobrašnjenim rukama utisnite tijesto u kalup, da svugdje bude u podjednakom sloju (3-4 mm debljine), ostavljajući udubinu u sredini, višak tijesta maknite.
Kalupe namastite (pomoću kista) i pobrašnite. Otrgnite komadić tijesta i pobrašnjenim rukama utisnite tijesto u kalup, da svugdje bude u podjednakom sloju (3-4 mm debljine), ostavljajući udubinu u sredini, višak tijesta maknite.
Kalupe složite na lim i stavite ih u pećnicu zagrijanu na 190 °C, tijesto pecite 15-20 min., da tek lagano porumeni na rubovima.
Pečene
košarice ostavite da se hlade 5 min. u kalupima, a onda ih istresite i ostavite
da se potpuno ohlade.
Ako ne možete nabaviti velike perece koji imaju otvor u sredini, možete upotrijebiti obične. Bit će vam potreban tzv. rezbarski luk (s tankom pilicom), odvrnite jedan kraj, stavite perec na pilicu, zavrnite kraj i pažljivo otpilite unutarnji dio pereca.
Za nadjev, čokoladu nasjeckajte pa ju otopite na pari zajedno s margarinom, šećerom, uljem i vodom. Rastopljenu čokoladu ostavite da se malo ohladi, a onda ju rasporedite u košarice. U sredinu svake košarice stavite jedan perec (kao ručku), po potrebi, žličicom rasporedite čokoladu po donjem dijelu pereca, da se ne vidi.
Dok
je čokolada još mekana u nju utisnite raznobojne bombone.
Divne!
OdgovoriIzbriši