Sastojci
75 g pšeničnog brašna
75 g kukuruznog brašna
1 čajna žlica šećera
pola čajne žlice praška za pecivo (3 g)
sol, papar
1 veliko jaje
oko 150 ml mlijeka
+
2 tikvice srednje veličine
oštro brašno
Tikvice operite, očistite i
narežite ne okrugle ploške debljine oko 0,5 cm.
U
jednu posudu stavite obje vrste brašna, šećer, sol i papar prema ukusu, jaje i
mlijeko. Sve miješajte pjenjačom da dobijete glatku smjesu. Po potrebi dodajte
još mlijeka.
Smjesa
ne smije biti vodena, mora biti pomalo čvrsta i gusta, kremasta.
Ploške
tikvice najprije uvaljajte u oštro brašno pa ih pomoću vilice umačite u smjesi
za prženje. Lagano protresite svaku plošku da otresete višak smjese.
Ploške
odmah stavljajte u veću količinu zagrijane masnoće. Nemojte odjednom pržiti
previše ploški, moraju moći slobodno plivati.
Ploške
pržite na umjerenoj temperaturi, kad dobiju boju s jedne strane, okrenite ih i
pržite drugi stranu.
Pečene
tikvice vadite na papirnati ubrus koji će upiti višak masnoće.
Ako
se smjesa za pohanje previše zgusne, dok pržite jednu po jednu turu tikvica,
pjenjačom umiješajte malo mlijeka
.
Nema komentara:
Objavi komentar