subota, 29. kolovoza 2015.

Tikva punjena pudingom i jabukom

Sastojci
1 hokkaido tikva od oko 1200 g
1 jabuka
sok 1 limuna
prstohvat cimeta i muškatnog oraščića
500 ml mlijeka
2 praška za puding od vanilije
6 žlica šećera

Priprema
Hokkaido tikvu operite, ne trebate ju guliti jer je kora jestiva. Po potrebi, odrežite mali dio na dnu tikve da može ravno stajati.
Plitko odrežite gornji dio tikve (taj dio vam ne treba pa pazite da bude što manji, ali  da otvor bude dovoljno velik da možete izvaditi koštice iz tikve). Žlicom pažljivo izdubite središnji dio s košticama. Tikvu stavite na lim obložen papirom za pečenje.


Jabuku ogulite, narežite na kockice i nakapajte limunovim sokom da ne pocrni, dodajte cimet i muškatni oraščić.



150 ml mlijeka pomiješajte s praškom za puding i šećerom.
350 ml mlijeka zakuhajte, dodajte smjesu od pudinga i kad zakuha kuhajte oko 1 min. miješajući, dodajte kocke jabuke i sve prokuhajte još 1-2 min.
 Pudingom odmah napunite tikvu, nemojte ju napuniti navrh, neka puding bude oko 1 cm ispod ruba tikve (jer će izlaziti van za vrijeme pečenja).

Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i tikvu pecite oko 1 sat.

Pečenu tikvu ostavite da se najprije ohladi na sobnoj temperaturi, a onda ju stavite u hladnjak.
Ohlađenu tikvu narežite na ploške, posipajte ju šećerom kristalom i poslužite uz sladoled.


Zimi tikvu možete poslužiti i toplu: žlicom rasporedite porcije na tanjure i posipajte ju šećerom pomiješanim s cimetom.


Nema komentara:

Objavi komentar