Sastojci
500 g glatkog brašna
sol, papar
pola čajne žlice šećera
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
1 suhi kvasac (7 g)
2 žlice ulja
400 g naribanih tikvica
150-200 ml mlake vode
Za premaz
2-3 žlice mlijeka sobne temperature
2-3 žlice bučinih koštica
Priprema
Tikvice posolite i ostavite u cjedilu 30 min. Zatim
rukama istisnite vodu iz njih.
U posudu stavite brašno, sol, papar, šećer, kvasac,
ulje, češnjak i tikvice te zamijesite tijesto postupno dodavajući vodu
(količina potrebne vode ovisi o tome koliko ste iscijedili tikvice). Tijesto
premijesite na pobrašnjenoj podlozi da bude glatko, stavite ga u posudu,
pokrijte i ostavite da se digne (oko 45 min.).
Dignuto tijesto premijesite pa ga podijelite na 8
jednakih loptica.
Okruglu posudu (28 cm promjera) obložite papirom za pečenje pa u nju
složite loptice: jednu u sredinu ostale oko nje. Odmah ih premažite mlijekom i
posipajte bučinim košticama.
Tijesto pokrijte krpom i ostavite ga da se diže
oko pola sata. Dignuto tijesto stavite u pećnicu zagrijanu na 190 °C i pecite oko
35 min.
Kruh ostavite da se 10ak min. hladi u posudi, a
onda ga izvadite i ostavite da se potpuno ohladi.
Izvor: adaptirani recept iz kuharice: Denny, Roz.
1998. Vegetarijanska kuharica.
Leo-Commerce. Rijeka.
Divno izgledaju! Zanimljiv recept sa tikvicama.
OdgovoriIzbriši