četvrtak, 6. kolovoza 2015.

Kruh s tikvicama



Sastojci
500 g glatkog brašna
sol, papar
pola čajne žlice šećera
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
1 suhi kvasac (7 g)
2 žlice ulja
400 g naribanih tikvica
150-200 ml mlake vode

Za premaz
2-3 žlice mlijeka sobne temperature
2-3 žlice bučinih koštica




Priprema
Tikvice posolite i ostavite u cjedilu 30 min. Zatim rukama istisnite vodu iz njih.
U posudu stavite brašno, sol, papar, šećer, kvasac, ulje, češnjak i tikvice te zamijesite tijesto postupno dodavajući vodu (količina potrebne vode ovisi o tome koliko ste iscijedili tikvice). Tijesto premijesite na pobrašnjenoj podlozi da bude glatko, stavite ga u posudu, pokrijte i ostavite da se digne (oko 45 min.).





Dignuto tijesto premijesite pa ga podijelite na 8 jednakih loptica.
Okruglu posudu (28 cm promjera) obložite papirom za pečenje pa u nju složite loptice: jednu u sredinu ostale oko nje. Odmah ih premažite mlijekom i posipajte bučinim košticama. 




Tijesto pokrijte krpom i ostavite ga da se diže oko pola sata. Dignuto tijesto stavite u pećnicu zagrijanu na 190 °C i pecite oko 35 min.

Kruh ostavite da se 10ak min. hladi u posudi, a onda ga izvadite i ostavite da se potpuno ohladi.





Izvor: adaptirani recept iz kuharice: Denny, Roz. 1998. Vegetarijanska kuharica. Leo-Commerce. Rijeka.



1 komentar: