Sastojci
Tijesto
500 g glatkog brašna
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 suhi kvasac (7 g)
125 g mekanog margarina narezanog na listiće
sitno naribana kora pola naranče
1 jaje
oko 100 ml mlakog mlijeka
Nadjev
1,3 kg jabuka
3 žlice vode
60 g šećera
1 žlica margarina
Za premazivanje
1 žumanjak
1-2 žlice mlijeka
krupni šećer za posipanje
Priprema
Za nadjev, jabuke ogulite i naribajte. Stavite ih u lonac zajedno s
vodom, šećerom i margarinom. Smjesu kuhajte da se jabuke posve raskaše
i da tekućina ispari, ovisno o vrsti jabuka to može trajati najmanje pola sata.
Isprva je dovoljno smjesu samo povremeno promiješati, no pred kraj ju češće
promiješajte. Gotova smjesa treba biti čvrsta.
Dobivenu smjesu ostavite da se ohladi.
Nadjev možete pripremiti i dan ranije, možete ga i zamrznuti pa
odmrznuti po potrebi (u loncu, na sasvim laganoj vatri).
Vodite računa o tome da na dizano tijesto ne stavljate smjesu iz
hladnjaka, nego sobne temperature.
Za tijesto, u posudu stavite brašno, obje vrste šećera, kvasac,
margarin, narančinu koru i jaje pa postupno dodavajte mlijeko da zamijesite
glatko tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom da se digne.
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Dignuto tijesto podijelite na 3 jednaka dijela.
Jedan komad razvaljate u pravokutnik (debljine 3-5 mm). Premažite ga
trećinom nadjeva i narolajte. Dobivenu rolu oštrim nožem prerežite okomito po
sredini. Od dva komada koje ste dobili ispletite pletenicu.
Pletenicu položite u manji lim obložen papirom za pečenje.
Na isti način napravite još 2 pletenice i položite ih u lim.
Lim s pletenicama ostavite na sobnoj temperaturi 20ak min. Zatim ih
premažite jajetom u mućenim s mlijekom i posipajte krupnim šećerom.
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C o pletenice pecite oko pola
sata, da porumene.
Pečene pletenice ostavite da se ohlade.
Mislim da i mi pravimo najviše kolača sa jabukom, zato što je najduže imamo u bašti. Varijacije su bezgranićne. jako mi se dopada ovaj kolač
OdgovoriIzbrišiProbaj:)
IzbrišiPozdrav dobro da ove pletenice za jabuke! Pridružujem svoje sljedbenike i nadam se da ćete želite uzvratiti klikom na 'join this site" na mom blogu. hvala
OdgovoriIzbrišihttp://thatisammore.blogspot.it/
That’s amore
Hvala.
Izbriši