četvrtak, 28. siječnja 2016.

Zapečena tikva s vrhnjem

Sastojci
600  tikve (butternut)
400 g krumpira (manjeg i krupnog)
3-4 komada manjeg crvenog i ljubičastog luka
4 češnja  češnjaka
sol, papar
oko 4 pune žlice kiselog vrhnja (20 % mm)
masnoća za posudu
začinsko bilje po želji
svježe peršinovo lišće za ukras

Priprema
Tikvu operite, ogulite, prepolovite po dužini i žlicom izvadite sredinu s košticama. Meso tikve narežite na 1 cm debele ploške.

Krumpir ogulite i operite. Manje krumpire ostavite cijele. Krupnije krumpire narežite po dužini na ploške debljine 3-5 mm.
Crveni i ljubičasti luk oljuštite i narežite na kolute debljine oko 5 mm.
Češnjak oljuštite i ostavite u komadu.

Duboki, veći lim namastite. U njega stepenasto slažite ploške tikve tako da se preklapaju pa onda, također stepenasto, složite i ploške krumpira. U lim mjestimično rasporedite češnjak, cijele manje krumpire i kolute luka. Odozgo sve posolite i popaprite. Posipajte začinskim biljem po želji.
Povrće odozgo premažite kiselim vrhnjem.
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i povrće pecite oko 50 min. Pečeno povrće ukrasite svježim peršinovim lišćem i odmah poslužite.


2 komentara: