Sastojci (za 15 komada)
Praline
150 g čokolade za kuhanje (barem 52 % kakaa)
Nadjev
3 g želatine u prahu
1 žlica hladne vode
100 g smrznutog šumskog voća
50 g krem sira (ABC) sobne temperature
1 čajna žlica margarina sobne temperature
oko 35 g pirea
30-50 g šećera u prahu
Priprema
Čokoladu nasjeckajte. Na štednjak stavite lonac s vodom i na njega
zdjelu za kuhanje na pari da ne dodiruje vodu. U zdjelu odmah stavite 2/3
čokolade (dok je voda još hladna) i otopite ju. Maknite otopljenu čokoladu sa
štednjaka, dodajte preostalu čokoladu i miješajte da se rastopi.
Upotrijebite kalup s većim oblicima za
praline kako bi u pralinu stalo više nadjeva (za manje kalupe dovoljno je oko
120 g čokolade i manje nadjeva).
Oprani, suhi silikonski kalup punite rastopljenom čokoladom. Pritom
silikonskom špatulom ili kistom razmazujte čokoladu po stranicama ili nakrenite
kalup kako bi se čokolada rasporedila te njime lagano lupnite o podlogu. Kalup
stavite na pladanj te ga stavite u hladnjak dok pripremate nadjev. Preostalu
čokoladu ostavite na sobnoj temperaturi.
Priprema nadjeva
Želatinu prelijte vodom i ostavite ju da
nabubri.
U lonac (s neprijanjajućim dnom) stavite neodmrznuto voće i
zagrijavajte ga na srednjoj vatri da se odmrzne. Smanjite temperaturu i kuhajte
voće na slaboj vatri, povremeno miješajući, dok većina tekućine ispari i
dobijete raskašenu smjesu (dobit ćete 60ak g smjese), slika 1. Dobivenu smjesu
usitnite u multipraktiku ili štapnim mikserom da bude glatka, slika 2. Zatim
mješavinu propasirajte kroz gusto metalno cjedilo (dobit ćete oko 35 g pirea),
slika 3. Dobiveni pire stavite u lončić i zagrijte ga na laganoj vatri, maknite
ga s vatre i dodajte mu nabubrenu želatinu, miješajte da se rastopi. Ostavite
smjesu da se ohladi, ali pazite da se ne
počne stvrdnjavati.
U posudu za miksanje stavite margarin i sir pa ih miksajte da dobijete
laganu kremu. Zatim umiksajte i pire.
Nakon toga postupno dodavajte šećer u prahu i miksajte da dobijete
glatku smjesu, slika 4. Smjesu stavite u hladnjak na par minuta da se počne
stvrdnjavati (pazite da se ne stvrdne potpuno). Nadjevom napunite slastičarsku
vrećicu.
Izvadite kalup iz hladnjaka i u svaku pralinu stavite puslicu nadjeva,
pazite da nadjev bude u sredini praline, tj. da ne bude naslonjen na stranice
kalupa: ako je čokoladni sloj na stranicama kalupa pretanak, mogao bi se
zdrobiti dok vadite pralinu iz kalupa. No, ako nadjev stavite u sredinu,
prostor oko njega ispunit ćete čokoladom na kraju.
Ako se preostala čokolada previše stvrdnula, kratko ju ugrijte da
ponovno bude tekuća i rasporedite ju na nadjev.
Stvrdnute praline izvadite iz kalupa. Čuvajte ih u hladnjaku do 5 dana
(zbog sastojaka u nadjevu nije ih preporučljivo duže čuvati).
Izvadite ih iz hladnjaka 10ak min. prije posluživanja.
Nema komentara:
Objavi komentar