nedjelja, 24. siječnja 2016.

Praline s nadjevom od sira i šumskog voća

Sastojci (za 15 komada)
Praline
150 g čokolade za kuhanje (barem 52 % kakaa)

Nadjev
3 g želatine u prahu
1 žlica hladne vode
100 g smrznutog šumskog voća
50 g krem sira (ABC) sobne temperature
1 čajna žlica margarina sobne temperature
oko 35 g pirea
30-50 g šećera u prahu


Priprema
Čokoladu nasjeckajte. Na štednjak stavite lonac s vodom i na njega zdjelu za kuhanje na pari da ne dodiruje vodu. U zdjelu odmah stavite 2/3 čokolade (dok je voda još hladna) i otopite ju. Maknite otopljenu čokoladu sa štednjaka, dodajte preostalu čokoladu i miješajte da se rastopi.

Upotrijebite kalup s većim oblicima za praline kako bi u pralinu stalo više nadjeva (za manje kalupe dovoljno je oko 120 g čokolade i manje nadjeva).
Oprani, suhi silikonski kalup punite rastopljenom čokoladom. Pritom silikonskom špatulom ili kistom razmazujte čokoladu po stranicama ili nakrenite kalup kako bi se čokolada rasporedila te njime lagano lupnite o podlogu. Kalup stavite na pladanj te ga stavite u hladnjak dok pripremate nadjev. Preostalu čokoladu ostavite na sobnoj temperaturi.

Priprema nadjeva
Želatinu prelijte vodom i ostavite ju da nabubri.


U lonac (s neprijanjajućim dnom) stavite neodmrznuto voće i zagrijavajte ga na srednjoj vatri da se odmrzne. Smanjite temperaturu i kuhajte voće na slaboj vatri, povremeno miješajući, dok većina tekućine ispari i dobijete raskašenu smjesu (dobit ćete 60ak g smjese), slika 1. Dobivenu smjesu usitnite u multipraktiku ili štapnim mikserom da bude glatka, slika 2. Zatim mješavinu propasirajte kroz gusto metalno cjedilo (dobit ćete oko 35 g pirea), slika 3. Dobiveni pire stavite u lončić i zagrijte ga na laganoj vatri, maknite ga s vatre i dodajte mu nabubrenu želatinu, miješajte da se rastopi. Ostavite smjesu da se ohladi, ali pazite da se  ne počne stvrdnjavati.

U posudu za miksanje stavite margarin i sir pa ih miksajte da dobijete laganu kremu. Zatim umiksajte i pire.
Nakon toga postupno dodavajte šećer u prahu i miksajte da dobijete glatku smjesu, slika 4. Smjesu stavite u hladnjak na par minuta da se počne stvrdnjavati (pazite da se ne stvrdne potpuno). Nadjevom napunite slastičarsku vrećicu.


Izvadite kalup iz hladnjaka i u svaku pralinu stavite puslicu nadjeva, pazite da nadjev bude u sredini praline, tj. da ne bude naslonjen na stranice kalupa: ako je čokoladni sloj na stranicama kalupa pretanak, mogao bi se zdrobiti dok vadite pralinu iz kalupa. No, ako nadjev stavite u sredinu, prostor oko njega ispunit ćete čokoladom na kraju.
Ako se preostala čokolada previše stvrdnula, kratko ju ugrijte da ponovno bude tekuća i rasporedite ju na nadjev.

Kalup stavite u hladnjak na 3 sata.

Stvrdnute praline izvadite iz kalupa. Čuvajte ih u hladnjaku do 5 dana (zbog sastojaka u nadjevu nije ih preporučljivo duže čuvati).
Izvadite ih iz hladnjaka 10ak min. prije posluživanja.


Nema komentara:

Objavi komentar