Sastojci
Biskvit
400 g kiselog vrhnja
2 jaja
8 žlica šećera
40 g mljevenih oraha
3 žlice kakaa
4 žlice ulja
250 g pšeničnog griza
pola čajne žlice sode bikarbone (oko 6 g)
rum za natapanje
Prhko tijesto za makovnjače
150 g svježeg sira
50 g ulja
100 g šećera
50 g kiselog vrhnja
1 jaje
400 g brašna
pola čajne žlice sode bikarbone (oko 6 g)
Preljev/nadjev od maka
80 g maka
100 ml mlijeka
2 žlice ruma
prstohvat cimeta
2 žlice šećera
višnje iz kompota
Krema
250 ml biljnog šlaga
150 ml kondenziranog mlijeka
40 ml mlijeka
1 vanilin šećera
2 žlice ruma
15 g želatine u prahu
Za biskvit, jaja izmiksajte sa šećerom pa dodajte ostale sastojke. Lim (30 cm x
20 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite i ulijte smjesu.
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 170 °C i pecite biskvit oko 20 min. (provjerite
čačkalicom je li pečeno).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Za makovnjače, od svih sastojaka zamijesite tijesto. Podijelite ga na 4
jednaka dijela.
Za nadjev, zagrijte mlijeko pa njime prelijte ostale sastojke i sve
dobro promiješajte.
Jedan komad tijesta tanko razvaljajte na dužinu lima u kojem se pekao
biskvit (30 cm x 20-25 cm).
Premažite ga ¼ nadjeva od maka, uz jedan rub tijesta, jednu do druge složite višnje pa tijesto
narolajte (počevši od strane na kojoj su višnje). Mjesto spoja okrenite prema
dolje.
Narolano tijesto stavite u lim obložen papirom za pečenje.
Na isti način napravite još 3 prhke makovnjače i složite ih na lim.
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 170 °C i makovnjače pecite oko 18
min.
Pečene makovnjače ostavite da se ohlade.
Za kremu, želatinu prelijte vodom prema uputi s pakiranja i ostavite ju
da nabubri.
Biljni šlag izmiksajte. Dodajte mu kondenzirano i obično mlijeko, rum i
vanilin šećer pa izmiksajte.
Nabubrenu želatinu rastopite na laganoj vatri. Dodajte joj nekoliko
žlica kreme, promiješajte i onda sve umiješajte u ostatak kreme i dobro
izmiksajte.
Biskvit možete ostaviti u limu u kojem se pekao ili oko njega stavite
podesivi obruč. Nakapajte ga rumom.
Makovnjače položite na biskvit da praznine između njih svugdje budu
jednake.
Praznine premažite kremom pa
onda i makovnjače odozgo premažite
kremom.
Kolač stavite u hladnjak na par sati.
Po želji, kolač posipajte čokoladnim mrvicama.
Izvor:
adaptirani recept s Coolinarike.
Nema komentara:
Objavi komentar