utorak, 5. siječnja 2016.

Domaće Griotte


Sastojci (za 15 pralina manjih dimenzija, tj. za pliće kalupe)
120 g čokolade za kuhanje (barem 52 % kakaa)
suhe višnje
liker od višanja ili rum


Priprema
Suhih višanja potrebno je onoliko koliko pralina možete napraviti u kalupu. No, uvijek možete staviti i 2 višnje u jednu pralinu, ali to ovisi o dubini kalupa. Ako upotrebljavate manje (plitke) kalupe, dovoljno je oko 120 g čokolade te je dovoljna jedna višnja za svaku pralinu.



Suhe višnje (možete ih ostaviti cijele, a možete ih i narezati) stavite u staklenku i prelijte ih likerom ili rumom da ih prekrije, tj. da tekućina seže oko 1 cm  iznad njih. Odaberite liker kakav želite, ovisno o udjelu alkohola (želite li slađi okus ili više alkoholni…).  Staklenku zatvorite i ostavite na hladnijem mjestu (ne u hladnjaku) oko 3 dana.
Možete upotrijebiti i rum, ali onda višnje ostavite da se barem tjedna dana (može i duže) moče u rumu kako bi inače smeđi rum poprimio tamnocrvenu boju višanja, a i kako bi višnje rumu dale svoj okus (jer inače će praline više imati okus po rumu, nego po višnjama).
Suhe višnje (ili neko drugo suho voće, narezano na kockice) namočene u likeru u zatvorenoj staklenci mogu stajati mjesecima na sobnoj temperaturi (ja stalno imam nekog suhog ili čak kandiranog voća namočenog u rumu ili likeru pa upotrijebim kad mi treba za kuglof ili kakav god kolač.


Čokoladu nasjeckajte. Na štednjak stavite lonac s vodom i na njega zdjelu za kuhanje na pari da ne dodiruje vodu. U zdjelu odmah stavite 2/3 čokolade (dok je voda još hladna) i otopite ju. Maknite otopljenu čokoladu sa štednjaka, dodajte preostalu čokoladu i miješajte da se rastopi.

Oprani, suhi silikonski kalup punite rastopljenom čokoladom. Pritom silikonskom špatulom ili kistom razmazujte čokoladu po stranicama ili nakrenite kalup kako bi se čokolada rasporedila te njime lagano lupnite o podlogu. Kalup stavite na pladanj te ga stavite u hladnjak na 15 min. Preostalu čokoladu ostavite na sobnoj temperaturi.


Zatim izvadite kalup iz hladnjaka i u svaku pralinu stavite suhu višnju, pazite da višnja bude u sredini praline, tj. da ne bude naslonjena na stranice kalupa: ako je čokoladni sloj na stranicama kalupa pretanak, mogao bi se zdrobiti dok vadite pralinu iz kalupa. No, ako višnju stavite u sredinu, prostor oko nje ispunit ćete čokoladom na kraju.
Na višnju nakapajte par kapi likera u kojem se močila (doslovno par kapi, nemojte nalijati puno tekućine).
Ako se preostala čokolada previše stvrdnula, kratko ju ugrijte da ponovno bude tekuća i rasporedite ju na višnju, pazite da svaku višnju ravnomjerno prelijete čokoladom kako nadjev ne bi mogao poslije curiti (gornja četvrtina praline treba biti ispunjena čokoladom).
Kalup stavite u hladnjak na 3 sata.


Stvrdnute praline izvadite iz kalupa. Čuvajte ih u hladnjaku. Izvadite ih iz hladnjaka 10ak min. prije posluživanja.


Još jednom...

Za ovu varijantu upotrijebila sam kalupe u obliku velikih srca za koje je potrebno više čokolade (200 g), a stavljala sam i po 2 suhe višnje u jednu pralinu.



Nema komentara:

Objavi komentar