petak, 8. siječnja 2016.

Pogača pahuljica

Sastojci
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
pola čajne žlice šećera
1 čajna žlica soli
1 žlica ulja
300-350 ml mlake vode
100 g mekanog margarina za premazivanje

Premaz
1 žumanjak
2 žlice mlijeka
sezam


Priprema
U posudu stavite brašno, kvasac, sol, šećer, ulje pa postupno dodavajte vodu da zamijesite tijesto. Tijesto stavite u posudu, pokrijte i ostavite da se digne.

Mekani margarin dobro promiješajte da bude maziv.


Dignuto tijesto podijelite na 4 jednake loptice i ostavite ih pokrivene krpom na sobnoj temperaturi 10ak min.
Zatim svaku lopticu razvaljajte u krug (debljine oko 5 mm). 
Jedan razvaljani krug premažite 1/3 mekanog margarina pa poklopite drugim razvaljanim komadom tijesta. Njega također premažite 1/3 margarina, pa poklopite trećim komadom tijesta.
Treći komad tijesta premažite preostalim margarinom i poklopite preostalim komadom tijesta, on se ne premazuje margarinom.

Naslagano tijesto prebacite na komad papira za pečenje pa sve sasvim malo stanjite valjkom da dobijete malo veći krug.

Na dobivenom krugu drškom kuhače označite 8 trokuta. 

Oštrim pobrašnjenim nožem odrežite trokute i razdvojite ih da se ne slijepe.
Po sredini trokuta (od špičastog vrha prema najkraćoj stranici) također napravite rez do dna, ali nemojte tijesto ni na jednoj strani prerezati do kraja (i gore i dolje ostavite 1-2 cm neprerezano).
Vrh trokuta primite prstima, odignite ga s radne površine i prstima raširite otvor na sredini trokuta.
Kroz taj otvor - odozdo provucite vrh trokuta. Dobiveni oblik vratite na njegovo mjesto.

Na isti način zarežite svaki trokut po sredini i provucite vrh odozdo pa ga vratite na njegovo mjesto.

Na široj strani (nasuprot špičastom vrhu) oblikujte špičasti krak pahuljice: lijevi i desni ćošak ugurajte pod špičasti vrh.

Pogaču pomoću papira stavite na lim od pećnice. Pokrijte ju krpom i ostavite na toplom oko pola sata. 
Prije stavljanja u pećnicu, tijesto premažite žumanjkom umućenim s mlijekom te posipajte sezamom.

Pogaču stavite u pećnicu zagrijanu na 190 °C  i pecite oko 35 min.


Izvor: pogača je rađena po uzoru na pogače Valentine Zurkan.


4 komentara: