… ovaj put okrugla, za razliku od prethodne „pahuljičaste“ Pogače pahuljice.
Sastojci
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
pola čajne žlice šećera
1 čajna žlica soli
1 žlica ulja
300-350 ml mlake vode
100 g mekanog margarina za premazivanje
Premaz
1 žumanjak
2 žlice mlijeka
sezam
Priprema
U posudu stavite brašno, kvasac, sol, šećer, ulje pa postupno dodavajte vodu da
zamijesite tijesto. Tijesto stavite u posudu, pokrijte i ostavite da se digne.
Mekani margarin dobro promiješajte da bude maziv.
Dignuto tijesto podijelite na 4 jednake loptice i ostavite ih pokrivene krpom na
sobnoj temperaturi 10ak min.
Zatim svaku lopticu razvaljajte u krug (debljine oko 5 mm).
Jedan razvaljani krug premažite 1/3 mekanog margarina pa poklopite drugim
razvaljanim komadom tijesta. Njega također premažite 1/3 margarina, pa poklopite
trećim komadom tijesta.
Treći komad tijesta premažite preostalim margarinom i poklopite preostalim
komadom tijesta, on se ne premazuje margarinom.
Naslagano tijesto prebacite na komad papira za pečenje pa sve sasvim
malo stanjite valjkom da dobijete malo veći krug.
Na dobivenom krugu drškom kuhače označite 8 trokuta.
Oštrim pobrašnjenim nožem zarežite trokute do dna - ali nemojte na rubovima prerezati do kraja (uz rub se svi trokuti trebaju držati zajedno).
Po sredini trokuta (od špičastog vrha prema najkraćoj stranici) također
napravite rez do dna, ali nemojte tijesto ni na jednoj strani prerezati do
kraja (i gore i dolje ostavite oko 1 cm neprerezano).
Vrh trokuta primite prstima, odignite ga s radne površine i prstima
raširite otvor na sredini trokuta.
Kroz taj otvor - odozdo provucite vrh trokuta. Dobiveni oblik
vratite na njegovo mjesto.
Na isti način zarežite svaki trokut po sredini i provucite vrh odozdo
pa ga vratite na njegovo mjesto.
Pogaču pomoću papira stavite u okruglu posudu za pečenje (promjera 30
cm). Pokrijte ju krpom i ostavite na toplom oko pola sata.
Prije stavljanja u pećnicu, tijesto premažite žumanjkom umućenim s mlijekom te
posipajte sezamom.
Pogaču stavite u pećnicu zagrijanu na 190 °C i pecite oko 35 min.
Izvor: pogača je rađena po uzoru na pogače Valentine Zurkan.
baš je lepa, kako samo malo promeni puno u izgledu! Sviđa mi se to uvrtanje ka sredini.
OdgovoriIzbrišiSlažem se:)
IzbrišiMa samo ti, nema veze koliko puta ..divno je za videti
OdgovoriIzbrišiHvala.
Izbriši