Sastojci
Zapečena blitva
250 g blitve
200 g kiselog vrhnja (20 % mm)
3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 jaja
sol, papar
Popečci
200 g leće (crvene ili zelene)
1 crveni luk, sitno nasjeckan
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
1 čajna žlica slatke crvene paprike
sol, papar
3 žlice svježeg, sitno nasjeckanog peršinovog lišća
krušne mrvice
Za popečke
Nekuhanu leću preko noći namočite u hladnu vodu.
Sutradan ju ocijedite i sameljite u multipraktiku.
Dodajte obje vrste luka, začine i peršinovo lišće pa promiješajte i dodajte
toliko krušnih mrvica koliko je potrebno da od smjese oblikujete popečke. Vlažnim rukama oblikujte
5-6 tanjih popečaka i uvaljajte ih u krušne mrvice. Ispržite ih u zagrijanoj
masnoći, na srednjoj vatri, s jedne i
druge strane, da porumene.
Pečene popečke složite na vruću, zapečenu blitvu i
poslužite odmah.
Za zapečenu blitvu
Blitvu operite. Odrežite stabljiku i zadebljani dio
i narežite ih na komade veličine 1 cm.
Zeleni dio lista narežite na rezance.
U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte
narezanu stabljiku. Kuhajte ju oko 3 min. da omekša pa dodajte i narezani
zeleni dio lista. Sve kuhajte još oko 1 min.. Kuhanu blitvu ocijedite i odmah
uronite u hladnu vodu i ostavite da se ohladi. Ohlađeno blitvu dobro ocijedite,
istisnite iz nje što više tekućine.
U posudi umutite jaja s kiselim vrhnjem, dodajte
začine, češnjak i ocijeđenu blitvu pa sve dobro promiješajte.
Posudu za pečenje namastite i posipajte krušnim
mrvicama pa u nju rasporedite smjesu od blitve. Stavite ju u pećnicu zagrijanu
na 200 °C i pecite oko pola sata da porumeni odozgo.
divan obrok, mnogo mi se sviđa... prepisla sam recept, popećke pravim za koji dan sigurno!
OdgovoriIzbrišiProbaj:)
Izbriši