nedjelja, 21. veljače 2016.

Popečci od leće sa zapečenom blitvom


Sastojci
Zapečena blitva
250 g blitve
200 g kiselog vrhnja (20 % mm)
3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 jaja
sol, papar

Popečci
200 g leće (crvene ili zelene)
1 crveni luk, sitno nasjeckan
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
1 čajna žlica slatke crvene paprike
sol, papar
3 žlice svježeg, sitno nasjeckanog peršinovog lišća
krušne mrvice




Priprema
Za popečke
Nekuhanu leću preko noći namočite u hladnu vodu.
Sutradan ju ocijedite i sameljite u multipraktiku. Dodajte obje vrste luka, začine i peršinovo lišće pa promiješajte i dodajte toliko krušnih mrvica koliko je potrebno da od smjese  oblikujete popečke. Vlažnim rukama oblikujte 5-6 tanjih popečaka i uvaljajte ih u krušne mrvice. Ispržite ih u zagrijanoj masnoći, na srednjoj vatri,  s jedne i druge strane, da porumene.

Pečene popečke složite na vruću, zapečenu blitvu i poslužite odmah.



Za zapečenu blitvu
Blitvu operite. Odrežite stabljiku i zadebljani dio i  narežite ih na komade veličine 1 cm. Zeleni dio lista narežite na rezance.
U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte narezanu stabljiku. Kuhajte ju oko 3 min. da omekša pa dodajte i narezani zeleni dio lista. Sve kuhajte još oko 1 min.. Kuhanu blitvu ocijedite i odmah uronite u hladnu vodu i ostavite da se ohladi. Ohlađeno blitvu dobro ocijedite, istisnite iz nje što više tekućine.
U posudi umutite jaja s kiselim vrhnjem, dodajte začine, češnjak i ocijeđenu blitvu pa sve dobro promiješajte.
Posudu za pečenje namastite i posipajte krušnim mrvicama pa u nju rasporedite smjesu od blitve. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite oko pola sata da porumeni odozgo.



2 komentara: