Sastojci
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7g)
pola čajne žlice šećera
1 čajna žlica soli
60 ml ulja
1 jaje sobne temperature
oko 125 ml mlakog mlijeka
+
oko 70 g margarina za premazivanje
Ostalo
1 žumanjak
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7g)
pola čajne žlice šećera
1 čajna žlica soli
60 ml ulja
1 jaje sobne temperature
oko 125 ml mlakog mlijeka
+
oko 70 g margarina za premazivanje
Ostalo
1 žumanjak
1-2 žlice mlijeka
sjemenke za posipanje
sjemenke za posipanje
Priprema
U posudu stavite brašno, suhi kvasac, šećer, sol, ulje, jaje i postupno
dodavajte mlijeko da zamijesite tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom
da se digne.
Margarin rastopite na laganoj vatri, ostavite ga da se malo ohladi, ali mora
ostati tekuć.
Lim od pećnice obložite papirom za pečenje.
Dignuto tijesto oblikujte u valjak i okomito ga prerežite na tri dijela: jedan
mali i dva podjednako velika.
Maleni komad stavite na stranu: njega ćete na kraju staviti u sredinu pogače (tijesto
koje ne upotrebljavate pokrijte krpom da se ne suši).
Jedan od dva velika komad tijesta podijelite na pet jednakih komada.
Četiri komada razvaljajte u tanki krug (debljine oko 5 mm). Svaki krug
premažite rastopljenim, ohlađenim, tekućim margarinom i složite ih jedan na
drugi.
Peti komad tijesta razvaljate da bude malo veći od četiri prethodna kruga pa
taj peti krug položite preko ostalih krugova, krajeve tog kruga podvucite
(nagurajte) pod prvi krug da dobijete svojevrsni zamotuljak (taj krug ne premazuje
se margarinom).
Napravljeni zamotuljak stavite na sredinu lima. Oštrim nožem razrežite ga na osam dijelova –
ostavljajući neprerezano oko 1-2 cm tijesta na rubovima.
Svaki odrezani «trokutasti» komad uhvatite za špičasti vrh i izvucite ga od
sredine prema van (preklopite ga preko rubnog, nerazrezanog dijela tijesta).
Sada uzmite preostali veći komad tijesta pa i s njim ponovite postupak kao i s
ovim komadom tijesta: podijelite ga na pet jednakih dijelova, četiri komada
tijesta razvaljajte u tanki krug (debljine oko 5 mm), svaki krug premažite
ostatkom ohlađenog, tekućeg margarina i složite ih jedan na drugi, peti komad
tijesta razvaljate da bude malo veći od četiri prethodna kruga pa taj peti krug
položite preko ostalih krugova, krajeve tog kruga podvucite (nagurajte) pod
prvi krug da dobijete svojevrsni zamotuljak (taj krug ne premazuje se
margarinom).
Dobiveni zamotuljak stavite u sredinu, tj. unutar dijela tijesta koje je već u
posudi za pečenje. Sada oštrim nožem razrežite i taj zamotuljak na osam
dijelova – ostavljajući neprerezan oko 1 cm tijesta na rubovima. Vodite računa
o tome gdje režete tijesto jer kad izvučete odrezane «špičaste» vrhove ovog
zamotuljka: oni moraju doći između vrhova prethodnog zamotuljka.
Svaki odrezani «trokutasti» komad uhvatite za špičasti vrh i izvucite ga od
sredine prema van.
Uzmite najmanji dio tijesta, malo ga premijesite, oblikujte kuglu, malo
ju spljoštite u stavite u sredinu posude za pečenje.
Pogaču ostavite na sobnoj temperaturi dok se pećnica grije.
Zatim ju premažite žumanjkom umućenim s mlijekom i posipajte
sjemenkama.
Pripremljenu pogaču stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i
pecite oko 10 min. Zatim ju pokrijte folijom i pecite na 180 °C 15ak min. Tada
skinite foliju i pogaču pecite još par minuta da odozgo dobije boju.
Pečenu pogaču pokrijte krpom i ostavite da se malo ohladi.
Ciao, complimenti per il tuo blog e per tutte le meraviglie che cucini!
OdgovoriIzbrišiQuando ho visto questa torta fiore sono rimasta colpita dalla bellezza e precisione con cui è stata fatta, bravissima!
Un caro saluto da Gabry