Sastojci (za 15 pralina većih dimenzija))
Praline
200 g čokolade za kuhanje (barem 52 % kakaa)
Munchmallow nadjev
10 g želatine u prahu + 3 žlice hladne vode
1 puna žlica svijetlog meda
30 ml vode
80 g šećera
1 bjelanjak
prstohvat soli
par kapi ekstrakta vanilije
Priprema
Čokoladu nasjeckajte. Na štednjak stavite lonac s vodom i na njega zdjelu za kuhanje na pari da ne dodiruje vodu. U zdjelu odmah stavite 2/3
čokolade (dok je voda još hladna) i otopite ju. Maknite otopljenu čokoladu sa
štednjaka, dodajte preostalu čokoladu i miješajte da se rastopi.
Upotrijebite kalup s većim oblicima za praline kako bi u pralinu stalo više nadjeva (ako koristite manji kalup, bit će vam potrebno manje čokolade, oko 120 g, ali i manje nadjeva).
Oprani, suhi silikonski kalup punite rastopljenom čokoladom. Pritom
silikonskom špatulom ili kistom razmazujte čokoladu po stranicama ili nakrenite
kalup kako bi se čokolada rasporedila te njime lagano lupnite o podlogu. Kalup
stavite na pladanj te ga stavite u hladnjak dok radite nadjev. Preostalu čokoladu
ostavite na sobnoj temperaturi.
Za Munchmallow nadjev, želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite ju da
nabubri.
U lončić stavite med, vodu i šećer pa zagrijavajte na najjačoj
temperaturi miješajući da se šećer rastopi. Kad smjesa zakuha, ostavite da
vrije 3-4 min. na laganoj vatri. Zatim smjesu maknite s vatre i dodajte
nabubrenu želatinu. Promiješajte da se želatina rastopi i ostavite sve da se
malo ohladi.
Bjelanjku dodajte prstohvat soli i izmiksajte čvrsti snijeg. Zatim polako, u
mlazu, dodavajte mlačni sirup, stalno
miksajući. Po želji, dodajte par kapi ekstrakta vanilije. Sve dobro izmiksajte
da dobijete smjesu gustu kao šlag.
Smjesom napunite slastičarsku vrećicu. Zatim izvadite kalup iz hladnjaka i u svaku pralinu stavite nadjev,
pazite da on bude u sredini praline, tj. da ne bude naslonjen na stranice
kalupa: ako je čokoladni sloj na stranicama kalupa pretanak, mogao bi se
zdrobiti dok vadite pralinu iz kalupa. No, ako nadjev stavite u sredinu, prostor
oko njega ispunit ćete čokoladom na kraju.
Ako se preostala čokolada previše stvrdnula, kratko ju ugrijte da
ponovno bude tekuća i rasporedite ju na nadjev.
Kalup stavite u hladnjak na 3 sata.
Stvrdnute praline izvadite iz kalupa. Čuvajte ih u hladnjaku. Izvadite
ih iz hladnjaka 10ak min. prije posluživanja.
Nema komentara:
Objavi komentar