nedjelja, 28. veljače 2016.

Munchmallow praline

Sastojci (za 15 pralina većih dimenzija))
Praline
200 g čokolade za kuhanje (barem 52 % kakaa)

Munchmallow nadjev
10 g želatine u prahu + 3 žlice hladne vode
1 puna žlica svijetlog meda
30 ml vode
80 g šećera
1 bjelanjak
prstohvat soli
par kapi ekstrakta vanilije


Priprema
Čokoladu nasjeckajte. Na štednjak stavite lonac s vodom i na njega zdjelu za kuhanje na pari da ne dodiruje vodu. U zdjelu odmah stavite 2/3 čokolade (dok je voda još hladna) i otopite ju. Maknite otopljenu čokoladu sa štednjaka, dodajte preostalu čokoladu i miješajte da se rastopi.

Upotrijebite kalup s većim oblicima za praline kako bi u pralinu stalo više nadjeva (ako koristite manji kalup, bit će vam potrebno manje čokolade, oko 120 g, ali i manje nadjeva). 

Oprani, suhi silikonski kalup punite rastopljenom čokoladom. Pritom silikonskom špatulom ili kistom razmazujte čokoladu po stranicama ili nakrenite kalup kako bi se čokolada rasporedila te njime lagano lupnite o podlogu. Kalup stavite na pladanj te ga stavite u hladnjak dok radite nadjev. Preostalu čokoladu ostavite na sobnoj temperaturi.


Za Munchmallow nadjev, želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite ju da nabubri.
U lončić stavite med, vodu i šećer pa zagrijavajte na najjačoj temperaturi miješajući da se šećer rastopi. Kad smjesa zakuha, ostavite da vrije 3-4 min. na laganoj vatri. Zatim smjesu maknite s vatre i dodajte nabubrenu želatinu. Promiješajte da se želatina rastopi i ostavite sve da se malo ohladi.

Bjelanjku dodajte prstohvat soli i izmiksajte čvrsti snijeg. Zatim polako, u mlazu,  dodavajte mlačni sirup, stalno miksajući. Po želji, dodajte par kapi ekstrakta vanilije. Sve dobro izmiksajte da  dobijete smjesu gustu kao šlag.

Smjesom napunite slastičarsku vrećicu. Zatim izvadite kalup iz hladnjaka i u svaku pralinu stavite nadjev, pazite da on bude u sredini praline, tj. da ne bude naslonjen na stranice kalupa: ako je čokoladni sloj na stranicama kalupa pretanak, mogao bi se zdrobiti dok vadite pralinu iz kalupa. No, ako nadjev stavite u sredinu, prostor oko njega ispunit ćete čokoladom na kraju.
Ako se preostala čokolada previše stvrdnula, kratko ju ugrijte da ponovno bude tekuća i rasporedite ju na nadjev.
Kalup stavite u hladnjak na 3 sata.

Stvrdnute praline izvadite iz kalupa. Čuvajte ih u hladnjaku. Izvadite ih iz hladnjaka 10ak min. prije posluživanja.


Nema komentara:

Objavi komentar