srijeda, 10. veljače 2016.

Žirafa kruh

Sastojci
400 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
50 g šećera
1 vanilin šećer
30 g maslaca sobne temperature
oko 250 ml mlakog mlijeka
30 g kakaa
1-2 žlice mlijeka
Priprema
U posudu stavite brašno, kvasac, obje vrste šećera i maslac  pa postupno dodavajte mlijeko da zamijesite glatko tijesto. Tijesto premijesite na radnoj površini. Podijelite ga na dva dijela: jedna veći i jedna manji. U veći dio tijesta dodajte kakao pomiješan s mlijekom i dobro ga umijesite da dobijete jednolično smeđe tijesto bez žutih šara. Svako tijesto stavite u posebnu zdjelu, pokrijte ih krpom i ostavite na toplom da se dignu.


I svijetlo i tamno tijesto podijelite na 5 jednakih dijelova.
Svaki komad svijetlog tijesta tanko razvaljajte u duguljasti oblik (dužine 30ak cm).
Smeđe komade dlanovima stanjite na radnoj površini da dobijete valjkaste oblike.


Na svaki svijetli komad stavite jedan smeđi valjkasti oblik i narolajte da smeđe tijesto bude omotano svijetlim. Dobivenu rolicu nožem prerežite okomito na pola.
Rolice složite u duboki, uski lim (širine oko 11 cm) obložen papirom za pečenje.
Tijesto ostavite na sobnoj temperaturi 20ak min.

Lim s tijestom stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i pecite kruh oko 35 min. Ako kruh previše potamni, pokrijte ga aluminijskom folijom i nastavite peći.
Pečeni kruh ostavite da se ohladi.


Izvor: adaptirani recept sa stranice Kutak peciva.

Nema komentara:

Objavi komentar