srijeda, 23. rujna 2015.

Popečci od sira


Sastojci
Popečci
250 ml mlijeka
250 ml vode
50 g oštrog brašna
50 g pšenične krupice (griza)
sol, papar
muškatni oraščić
100 g naribanog tvrdog sira (Gauda)
70 g topljenog sira za mazanje (4 „trokutića“)
1 jaje
pola čajne žlice ulja

Za paniranje
2 jaja
100 g oštrog brašna
100 g krušnih mrvica
masnoća za prženje

Priprema
U mjericu stavite vodu i mlijeko. 300 ml tekućine ulijte u lonac i stavite na štednjak da zakuha.
U zdjeli pomiješajte krupicu, brašno, sol, papar i muškatni oraščić pa u mlazu dodavajte 200 ml tekućine stalno miješajući pjenjačom da se smjesa ne zgruda. 
Kad tekućina u loncu zakuha, smanjite vatru i u mlazu dodavajte pripremljenu smjesu dobro miješajući pjenjačom da ne nastanu grudice. Dobro promiješajte i kuhajte na srednjoj vatri 10 min. stalno miješajući kuhačom. Zatim malo smanjite vatru pa dodajte naribani tvrdi sir i miješajte da se rastopi. Nakon toga dodajte topljeni sir natrgan na komadiće te opet miješajte da se rastopi. Smjesu prokuhajte još oko 1 min. stalno miješajući pa ju maknite s vatre. Po potrebi, dodajte još soli ili papra. Ostavite smjesu da se oko 3 min. hladi u loncu pa dodajte jaje i sve dobro promiješajte da se sastojci povežu.


Lim (npr. 24 cm x 18 cm, razmazana smjesa treba biti u sloju 1 - 1,5 cm) pomoću kista premažite s pola čajne žlice ulja pa u njega ulijte vruću smjesu, poravnajte ju i malo zagladite odozgo, ali ne treba biti savršeno glatko (žlicu nauljite prije svakog poteza da se smjesa ne lijepi za nju).
Ostavite smjesu da se ohladi i stvrdne (ovu smjesu možete napraviti i dan ranije).
Ohlađenu smjesu istresite na pladanj pa ju okomito narežite na pravokutne ploške (oko 12 komada).

U jednu posudu stavite brašno, u drugu krušne mrvice, a u trećoj umutite jaja.
U dubokoj posudi zagrijte veću količinu masnoće.


Svaki komad uvaljajte u brašno, pa u jaja i onda u krušne mrvice (najjednostavnije je da to napravite rukama/prstima, ploške su prenježne da bi ih se nabadalo na vilice). Pržite ih u dubokoj masnoći, na srednjoj vatri, s jedne i druge strane da porumene. Pečene ploške stavljajte na papirnati ubrus da upije višak masnoće. Poslužite odmah.


1 komentar:

  1. Kao studenti znali smo u restoranu naručiti pohani sir s tartar umakom jer je to bilo najjeftinije jelo! Međutim, meni se to još uvijek jako sviđa, a ovako napravljen zaista je nešto posebno.

    OdgovoriIzbriši