nedjelja, 27. rujna 2015.

Focaccia s mlaćenicom i lanom


Sastojci
Tijesto
25 g lana
100 ml vode
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
100 ml hladne mlaćenice
125 ml hladne vode
pola čajne žlice soli
1 žlica ulja

Nadjev
1 uska, duža tikvica (sa zelenom korom)
sol
oko 100 g Feta sira
2-3 žlice sitno naribane Gaude
2-3 žlice krušnih mrvica
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
sitno nasjeckano začinsko bilje (peršinovo lišće, majčina dušica)

Premazivanje
3 žlice ulja
3 žlice vode


Priprema
U lončiću zakuhajte  vodu s lanom pa maknite sa štednjaka i ostavite da se ohladi.

U posudu prosijajte brašno  pa dodajte mlaćenicu, vodu, kvasac i ohlađenu tekućinu (sluz) s lanom te počnite mijesiti. Kad su se sastojci povezali dodajte ulje i sol. Tijesto dobro premijesite.
Ostavite ga pokrivenog u posudi oko pola sata.



Odstajalo tijesto istresite na pobrašnjenu podlogu. Rastanjite ga rukama u pravokutnik pa ga preklopite: gornju i donju trećinu preklopite prema sredini, a zatim i lijevi i desni dio tijesta preklopite preko sredine te oblikujte tijesto rukama da dobijete kuglu. Dobiveno tijesto stavite u posudu, pokrijte ga i ostavite na sobnoj temperaturi da udvostruči volumen.

Dignuto tijesto podijelite na dva jednaka dijela (lopte): jedan dio za focacciu drugi za focaccine (pogačice ili u mojem slučaju peciva). Stavite ih, jedan do drugog, u nauljenu plastičnu posudu s poklopcem. Posudu stavite u hladnjak na 12 sati.



Nakon 12 sati izvadite posudu iz hladnjaka i ostavite ju oko 1 sat na sobnoj temperaturi da se tijesto zagrije.

Nadjev
Tikvicu operite, obrišite i po dužini narežite na tanke ploške. Lim od pećnice posipajte solju pa poredajte ploške tikvice te ih posolite odozgo. Ostavite ih oko pola sata na sobnoj temperaturi da puste vodu.
Kad tikvice puste vodu dobro ih obrišite papirnatim ubrusima s jedne i druge strane.
Krušne mrvice pomiješajte s Gaudom (naribanom na ribež za ribanje limunove kore), češnjakom i začinskim biljem po želji.
Feta sir narežite na deblje štapiće.
Plošku tikvice posipajte smjesom od krušnih mrvica, na jedan uži kraj stavite komadić Fete pa plošku narolajte.


Za focacciu, nauljite radnu površinu pa 1 komad tijesta stanjite dlanovima i oblikujte dugu tanku rolu, kao uže.
Dobivenu rolu uvijte oko njene osi (kao da žmičete veš) i na papiru za pečenje oblikujte puža ostavljajući između krugova tijesta prostor za tikvice. U taj prostor između komada tijesta oblikovanog u puža polegnite pripremljene role tikvica.

Oblikovano tijesto pokrijte i ostavite da se diže oko 1 sat.


Uključite pećnicu na 240 °C i u nju stavite prazan lim od pećnice.
Pomiješajte ulje i vodu i time premažite dignutu focacciu.
Kad se lim i pećnica zagriju, izvadite lim i na njega pažljivo „povucite“ komad papira za pečenje na kojem je pripremljena focaccia.
Na dno pećnice stavite manji lim za pečenje  i u njega stavite kocke leda (kako bi se stvorila para u pećnici)  te na sredinu pećnice stavite lim s focacciom i pecite ju da porumeni.



Za focaccine, preostali komad tijesta (nakon što je tijesto izvađeno iz hladnjaka provelo 1 sat na sobnoj temperaturi)  podijelite na 4 dijela i bez puno diranja ili miješenja oblikujte loptice (ne trebaju biti pravilne). Složite ih na papir za pečenje: strana koja je pri dizanju u hladnjaku bila gore, sada neka bude okrenuta prema dolje. Loptice tijesta premažite smjesom ulja i vode. Po želji, posipajte ih krupnom solju.


Uključite pećnicu na 240 °C i u nju stavite prazan lim od pećnice. Kad se lim i pećnica zagriju, izvadite lim i na njega pažljivo „povucite“ komad papira za pečenje na kojem su loptice tijesta.
Na dno pećnice stavite manji lim za pečenje  i u njega stavite kocke leda (kako bi se stvorila para u pećnici)  te na sredinu pećnice stavite lim s focaccinama. Pecite ih da porumene.




Izvor: adaptirani recept s Coolinarike.


Nema komentara:

Objavi komentar