petak, 11. rujna 2015.

Tikva punjena bulgurom


Sastojci
450 ml vode
pola povrtne kocke
180 g bulgura
2  hokkaido tikve (svaka oko 600 g)
7 žlica biljnog ulja
sol, papar
svježe začinsko bilje po želji (peršinovo lišće, majčina dušica)
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 crveni luk, sitno nasjeckan
20 g svježeg đumbira, oguljenog, narezanog na listiće
100 g paprike, narezane na rezance
2 žlice sitno nasjeckanih sušenih rajčica
3 žlice krušnih mrvica


Priprema
U loncu zakuhajte 450 ml vode, dodajte povrtnu kocku i bulgur pa sve kuhajte 10ak min. na laganoj vatri da bulgur omekša, pred kraj pazite da ne zagori, po potrebi dodajte još vode (ili pripremite bulgur prema uputama s pakiranja).



Hokkaido tikve operite, ne trebate ih guliti jer je kora jestiva. Odrežite mali dio na dnu tikvi da mogu  ravno stajati.
Odrežite gornji dio tikvama, kao poklopac. Žlicom pažljivo izdubite središnji dio s košticama. Tikve stavite na lim obložen papirom za pečenje i „poklopce“ stavite pokraj njih.


3 žlice ulja pomiješajte sa solju, paprom, 1 nasjeckanim češnjem češnjaka i oko jednom žlicom nasjeckanog začinskog bilja. Time tikve premažite iznutra, premažite i unutrašnju stranu odrezanih   „poklopaca“. Lim stavite u pećnicu zagrijanu 200 °C i tikve pecite 20 min.

U tavi zagrijte 3 žlice ulja pa popržite crveni luk, 1 češanj češnjaka i đumbir. Dodajte papriku i pržite ju da omekša.

Bulguru dodajte papriku, sušene rajčice i 2 žlice nasjeckanog začinskog bilja. Začinite ga solju i paprom.

Napola pečene tikve napunite nadjevom (dobro ga nagurajte žlicom).
„Poklopce“ tikvi izvadite iz lima jer su oni sigurno dovoljno mekani.  Lim vratite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite tikve oko 30 min. Ako tikve odozgo jako potamne, možete ih prekriti aluminijskom folijom.




Za posipavanje, 1 žlicu ulja dobro promiješajte s krušnim mrvicama (ako vam je ostalo ulja od premazivanja tikvi, možete ga sada upotrijebiti). Na otvor svake pečene tikve rasporedite pripremljenu mješavinu i vratite lim u pećnicu na 220 °C da krušne mrvice porumene.


Nema komentara:

Objavi komentar