Sastojci
Biskvitna kora
Sastojci za 2 okrugla lima promjera 20 cm
280 g oštrog brašna
90 g kakaa
90 g kakaa
12 g sode bikarbone
6 g praška za pecivo
pola čajne žlice soli
400 g šećera kristala
240 ml mlaćenice
120 ml ulja
2 velika jaja
250 ml skuhane vruće kave
Krema
450 g maslaca sobne temperature
850 g šećera u prahu
100 g kakaa
pola čajne žlice soli
1 čajna žlica arome vanilije
100-120 ml mlijeka
Priprema
Za biskvitne kore, u posudu prosijajte brašno,
kakao, sodu, prašak i sol pa dodajte šećer i promiješajte.
U drugoj posudi lagano umutite mlaćenicu, ulje i
jaja.
Polako dodavajte tekuće sastojke suhima miksajući
mikserom na najnižoj brzini.
Zatim dodajte i vruću kavu. Sve dobro izmiksajte.
Dva okrugla lima promjera 20 cm obložite papirom za
pečenje, papir namastite i pobrašnite. U svaki lim ulijte pola pripremljene
smjese i stavite ih u pećnicu zagrijanu na 180 °C. Smjese pecite oko 35 min.,
provjerite čačkalicom je li biskvit pečen.
Biskvite ostavite da se oko pola sata hlade u
limovima, a onda ih istresite, odlijepite papir i ostavite da se potpuno
ohlade.
Oba ohlađena biskvita prerežite jednom vodoravno
(da imate ukupno 4 kore).
Za kremu, mekani maslac miksajte s vanilijom oko 3
minute na srednjoj brzini.
U drugu posudu prosijajte šećer, kakao i sol pa ih
promiješajte.
Isključite mikser i dodajte 1 šalicu mješavine
šećera i kakaa pa uključite mikser na najnižu brzinu. Nastavite postupno
dodavati šalicu po šalicu smjese dok mikser radi na najnižoj brzini. Dok je
mikser na najnižoj brzini dodajte i dio mlijeka. Zatim povećajte brzinu miksera
na srednju i sve miksajte oko 2 min.
Količina potrebnog mlijeka ovisi o tome koliko čvrstu kremu želite.
Ako tortu nećete ukrašavati ružama, dovoljna je
polovica kreme (za slijepiti biskvitne kore tankim slojem i omazati tortu
izvana).
Na pladanj stavite jednu koru, premažite ju sasvim
tankim slojem kreme, poklopite drugom korom, te i nju premažite sasvim tankim
slojem kreme, poklopite trećom korom i opet premažite tankim slojem kreme te
sve poklopite četvrtom korom. Tortu odozgo i sa strane premažite tankim slojem
kreme.
Slastičarskoj vrećici odrežite vrh i u nju stavite nastavak Wilton 2D (može i 1M). Vrećicu napunite kremom i tortu
odozgo i sa strane ukrasite ružama.
Tortu stavite u hladnjak na barem 2 sata.
Izvor: adaptirani recept sa stranice I am baker.
Nema komentara:
Objavi komentar