petak, 25. rujna 2015.

Jedna američka čokoladna torta

Sastojci
Biskvitna kora
Sastojci za 2 okrugla lima promjera 20 cm
280 g oštrog brašna
90 g kakaa
12 g sode bikarbone
6 g praška za pecivo
pola čajne žlice soli
400 g šećera kristala
240 ml mlaćenice
120 ml ulja
2 velika jaja
250 ml skuhane vruće kave

Krema
450 g maslaca sobne temperature
850 g šećera u prahu
100 g kakaa
pola čajne žlice soli
1 čajna žlica arome vanilije
100-120 ml mlijeka



Priprema
Za biskvitne kore, u posudu prosijajte brašno, kakao, sodu, prašak i sol pa dodajte šećer i promiješajte.
U drugoj posudi lagano umutite mlaćenicu, ulje i jaja.
Polako dodavajte tekuće sastojke suhima miksajući mikserom na najnižoj brzini.
Zatim dodajte i vruću kavu. Sve dobro izmiksajte. 


Dva okrugla  lima promjera 20 cm obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. U svaki lim ulijte pola pripremljene smjese i stavite ih u pećnicu zagrijanu na 180 °C. Smjese pecite oko 35 min., provjerite čačkalicom je li biskvit pečen.
Biskvite ostavite da se oko pola sata hlade u limovima, a onda ih istresite, odlijepite papir i ostavite da se potpuno ohlade.
Oba ohlađena biskvita prerežite jednom vodoravno (da imate ukupno 4 kore).




Za kremu, mekani maslac miksajte s vanilijom oko 3 minute na srednjoj brzini.
U drugu posudu prosijajte šećer, kakao i sol pa ih promiješajte.
Isključite mikser i dodajte 1 šalicu mješavine šećera i kakaa pa uključite mikser na najnižu brzinu. Nastavite postupno dodavati šalicu po šalicu smjese dok mikser radi na najnižoj brzini. Dok je mikser na najnižoj brzini dodajte i dio mlijeka. Zatim povećajte brzinu miksera na srednju i sve miksajte oko 2 min.  Količina potrebnog mlijeka ovisi o tome koliko čvrstu kremu želite.




Ako tortu nećete ukrašavati ružama, dovoljna je polovica kreme (za slijepiti biskvitne kore tankim slojem i omazati tortu izvana).




Na pladanj stavite jednu koru, premažite ju sasvim tankim slojem kreme, poklopite drugom korom, te i nju premažite sasvim tankim slojem kreme, poklopite trećom korom i opet premažite tankim slojem kreme te sve poklopite četvrtom korom. Tortu odozgo i sa strane premažite tankim slojem kreme.




Slastičarskoj vrećici odrežite vrh i u nju stavite nastavak Wilton 2D (može i 1M). Vrećicu napunite kremom i tortu odozgo i sa strane ukrasite ružama.
Tortu stavite u hladnjak na barem 2 sata.




Izvor: adaptirani recept sa stranice I am baker.


Nema komentara:

Objavi komentar