srijeda, 9. rujna 2015.

Paprike punjene pireom od graha



Sastojci
4-5 špičastih paprika (rog)
1 crveni luk, sitno nasjeckan
200 g krumpira
700 g graha
1 češanj češnjaka, zgnječen
1 rajčica
1 čajna žlica slatke mljevene paprike
sol, papar
100 g krem sira
ulje
limunov sok
ocat
6 žlica svježeg lišća francuskog peršina



Priprema
Paprike operite, odrežite im gornji dio po dužini i narežite ga na kockice.
U tavi zagrijte 2 žlice ulja pa na njemu popržite polovicu narezanih paprika.



Krumpir, operite, ogulite i prepolovite, ako je krupniji, narežite ga na veće kocke. Ako imate mladi grah (smrznuti neblanširani ili svježi), stavite ga u lonac zajedno s krumpirom, prepolovljenom rajčicom, mljevenom  paprikom, češnjakom i vodom, kad zakuha sve kuhajte oko pola sata da povrće omekša.
Ako nemate mladi grah, onda u lonac s vodom, rajčicom, mljevenom paprikom i češnjakom stavite grah kakav imate (namočite ga preko noći)  i skuhajte ga. Oko pola sata prije kraja kuhanja dodajte mu krumpir. Ili krumpir skuhajte posebno.


Kuhani grah  ocijedite, no sačuvajte 8 žlica tekućine. Od ukupne količine graha odvojite 200 g. Preostali grah i ocijeđeni kuhani krumpir pomiješajte i zdrobite u pire zajedno s 2 žlice ulja i krem sirom. U pire umiješajte 3 žlice nasjeckanog peršinovog lišća i popržene kockice paprike. Začinite solju, paprom i limunovim sokom.


Pripremljenim pireom napunite paprike. Poslažite ih  u nauljenu posudu za pečenje, odozgo ih nakapajte uljem  i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C te ih pecite 30ak min.

Za vinaigrette: u posudu stavite 8 žlica tekućine u kojoj se kuhao grah, 5 žlica ulja, nasjeckani crveni luk, preostale nepopržene kockice paprike, 3 žlice natrganog lišća francuskog peršina i 200 g graha. Začinite solju, paprom i octom.

Po pečenim paprikama prelijte pola pripremljenog  vinaigrettea i poslužite ih uz preostali vinaigrette.

Izvor: adaptirani recept sa stranice Essen und Trinken.


Nema komentara:

Objavi komentar