nedjelja, 6. rujna 2015.

Pita s povrtnim ružama


Sastojci
Tijesto
140 g oštrog brašna
1 jaje
40 g margarina narezanog na kockice
sol

Nadjev
300 g skute
100 g kajmaka
50 g feta sira
1 jaje
1 čajna žlica pšeničnog griza
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
sol, papar
3-4 duge, ravne, deblje mrkve
2-3 veće, duge, ravne tikvice (s tamnozelenom korom)
ulje



Priprema
Od brašna, jajeta, margarina i malo soli zamijesite glatko tijesto. Zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Pripremite okruglu posudu za pečenje promjera 24 cm, visine oko 3,5 cm, namastite ju i pobrašnite.



Na pobrašnjenoj podlozi tanko razvaljajte ohlađeno tijesto. Stavite ga u posudu za pečenje, odrežite višak. Tijesto dobro pritisnite uz rub posude. Komad aluminijske folije presavijte na pola pa njome prekrijte rubove posude dobro pritisnite kako bi se folija držala za rubove tijesta kako tijekom pečenja ne bi spuznuli skroz na dno (ili na tijesto stavite komad papira za pečenje i na njega suhi grah). 
Dno tijesta nabockajte vilicom.
Posudu s tijestom stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C, na drugu razinu odozdo i pecite 15ak min.


U odgovarajuću posudu stavite skutu i feta sir pa ih dobro zdrobite pritišćući ih donjom stranom žlice da dobijete glatku smjesu. Zatim dodajte jaje, kajmak, griz, češnjak te papar i sol (pazite na količinu soli s obzirom da su feta i kajmak slani) i sve dobro promiješajte.

Mrkvu operite, očistite i po dužini ju narežite na tanke ploške jednake debljine.
Tikvice također operite. Polovicu tikvica ogulite, a ostatak ostavite neoguljen.
I jedne i druge tikvice narežite po dužini na tanke ploške.
Povrće treba biti tanko narezano da se može rolati. Ako je deblje narezano možete ga složiti na pladanj i posoliti pa ostaviti da stoji 20ak min. Ispustiti će vodu te će omekšati, bit će savitljivo i lakše će se rolati, no ako je predebelo narezano ni to neće pomoći.
Polupečeno tijesto izvadite iz pećnice i na njega odmah ravnomjerno rasporedite nadjev.


Ploške povrća rolajte počevši s kraće strane da dobijete ružicu, zapiknite ju u nadjev, slobodni kraj naslonite uz rub posude da se ne odrola. Naizmjence redajte ružice od narolanog povrće, naslanjajući svaki slobodni kraj na prethodnu ružicu da se ne odrola.


Naslagano povrće popaprite i po potrebi posolite (ovisno o tome koliko je slan nadjev te jeste li ploške povrća solili da budu savitljivije).
Pomoću kista ružice premažite uljem.
Posudu s pitom stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C na drugu razinu odozdo i pecite oko 1 sat. Ako rub tijesta potamni, posudu prekrijte aluminijskom folijom i vratite u pećnicu.

Pečenu pitu ostavite da se ohladi.



1 komentar: