četvrtak, 2. srpnja 2015.

Palenta sa sirom i povrćem


Sastojci
150 g kukuruzne instant palente
350 ml mlijeka
350 ml vode
250 g ocijeđenog svježeg kravljeg sira
100 g tvrdog naribanog sira
sol, papar
2 sitno nasjeckana češnja češnjaka
nasjeckana čili papričica
1 mala tamnozelena tikvica (100 g)
2 mala ljubičasta luka
2-3 male crvene tvrđe rajčice
1 puna žlica maslaca
francuski peršin za ukras



Priprema
Tikvicu i rajčice operite i obrišite, luk oljuštite pa sve narežite na okrugle ploške debljine oko 5 mm.
U lonac stavite vodu i mlijeko, kad zakuha polako dodavajte palentu miješajući pjenjačom da se ne zgruda, skuhajte ju prema uputi s pakiranja. U kuhanu palentu odmah umiješajte svježi i tvrdi sir te češnjak i čili papričicu pa sve začinite solju i paprom.


Vruću palentu ravnomjerno rasporedite u dublju keramičku posudu za pečenje (22 cm x 15 cm x 6 cm) namaštenu maslacem. Odmah u nju okomito, u redove,  ugurajte ploške narezanog povrća. Ako je rajčica premekana, namočite žlicu u hladnoj vodi pa njome napravite udubinu u palenti.

Sve posipajte preostalim maslacem narezanim na listiće i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C te pecite oko pola sata. Jelo ukrasite francuskim peršinom i poslužite kao prilog.



2 komentara: