petak, 17. srpnja 2015.

Sipani kolač s bobičastim voćem


Sastojci
300 g brašna
75 g zobenih pahuljica
190 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
190 g margarina
200 g smrznutih borovnica
50-100 g smrznutog (crvenog) ribiza
50 g smrznutih malinaPriprema
U posudu stavite brašno, pahuljice, margarin narezan na listiće, obje vrste šećera i sol pa mikserom (nastavcima za tijesto) kratko sve “izmiksajte“, a onda prstima  „trljajte“  sastojke da dobijete mrvice. Sastojci se neće povezati nego trebaju ostati mrvice.
Dodajte smrznuto voće i kratko promiješajte kuhačom (razdvojite voće ako se zamrzavanjem zalijepilo).

Bolje je upotrijebiti smrznuto voće jer je s njim proces pripreme lakši. Svježe voće je premekano i ispušta sok. Čak i ako upotrebljavate smrznuto voće bolje je upotrijebiti „čvršće“ voće poput borovnica ili ribiza (koje ima vanjsku kožicu/opnu). Maline ili  jagode su jako gnjecave (pogotovo kad su termički obrađene, tj. u ispečenom kolaču), ali možete i njih staviti u manjim količinama.Lim za pečenje (28 cm x 20 cm) obložite papirom, papir namastite i pobrašnite. Pripremljenu sipkavu smjesu nasipajte u lim, poravnajte ju i utisnite dlanovima.
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 175 °C i pecite 35-40 min.
Pečeni kolač ostavite u limu da se ohladi (dok je vruć kolač izgleda kao da će se raspasti).
Kad se kolač skoro sasvim ohladio stavite na njega pladanj i okrenite da kolač ispadne na pladanj i odlijepite papir za pečenje. Ostavite kolač da se tako ohladi do kraja (strana koja je za vrijeme pečenja bila dolje, sada je gore).
Ohlađeni kolač narežite na ploške.
Po želji, poslužite uz sladoled i/ili šlag.
Nema komentara:

Objavi komentar