subota, 25. srpnja 2015.

Mediteranska pita s blitvom i skutom


Sastojci
400 g zelenog dijela blitve
200 g mladog luka
50 ml ulja
200 g skute
50 g maslaca
3 češnja češnjaka
4 jaja
60 g kukuruznog brašna (ne palente)
pola čajne žlice currya u prahu
pola čajne žlice muškatnog oraščića
sol, papar
krušne mrvice i masnoća za lim
2-3 žlice sezama i lana




Priprema
Zeleni dio blitve operite i dobro ocijedite rukama pa ga narežite na šire trake.
Mladi luk operite i nasjeckajte.
Češnjak očistite i sitno nasjeckajte.
U većem loncu zagrijte ulje, dodajte mladi luk, kratko ga popržite pa dodajte češnjak i blitvu. Kad blitva povene dinstajte sve da tekućina ispari.
Zatim lonac maknite  vatre i dodajte maslac i sve dobro promiješajte da se maslac otopi.




Nadjev ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Blitvi dodajte zdrobljenu skutu, curry, muškatni oraščić, umućena jaja i sve dobro izmiješajte. Tada dodajte kukuruzno brašno te začinite i sve opet dobro promiješajte.
Lim za pečenje (20 cm x 28 cm) namastite i posipajte krušnim mrvicama, ravnomjerno rasporedite smjesu. Odozgo posipajte lanom i sezamom.
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pitu pecite 40ak min.





Izvor: adaptirani recept iz časopisa Billa - Ukusno, ljeto 2015.


4 komentara:

  1. Sta je skuta? Jel sir? Lepo izgleda ovaa pita, jel tradicionalna pita vase zemlje?

    OdgovoriIzbriši
  2. Zelim da prafim pitu sa kukuruznom brasnom koja izgleda ovako, mislim ne ovako zelena vec takvog oblika, bez kore, ali cini mi se ova procedura je veoma laka, iima malo brasna. Ali zanimljivo.samo 60 gr brasna?

    OdgovoriIzbriši
  3. Skuta je vrsta svježeg sira, obično nema puno tekućine u njemu pa je zato mrvičast, a ne kremast, gore na slici vide se bijele mrvice skute u piti (iako sam već viđala i kremastu skutu, ne znam kakva je ta). Ova skuta koju ja upotrebljavam radi se od sirutke koja ostaje prilikom proizvodnje sira od kravljeg mlijeka (iako ima skute i od ovčjeg mlijeka).
    Ova pita nije tradicionalna, to je novija izmišljotina koja bi valjda trebala podsjećati na neka stara jela (danas je jako popularno to "vraćanje našim korjenima" i tradiciji).
    60 g brašna je dovoljno jer kukuruzno brašno pije puno tekućine, a blitvu ionako trebao dinstati da ispari sva tekućina, a i skuta koja se u receptu navodi je čvrsta tj. suha, a ne kremasta.

    OdgovoriIzbriši