Jošta je nastala križanjem crnog ribiza i ogrozda. Naziv jošta potječe
od početnih slova njemačkih naziva za ribiz
(Johannisbeere) i ogrozda (Stachelbeere): jo+sta ( njem.
Jostabeere). U njemačkom jeziku se skupina st
čita kao št pa otud naziv jošta (iako se u hrvatskom jeziku može
čuti i josta).
Bobice su crne i kisele (netko kaže da kad su potpuno zrele, da onda
nisu (tako ) kisele: prema mojem iskustvu - koliko god to zrelo bilo, to je
kiselo!).
Bobice se mogu jesti sirove (ak vam nije kiselo(?!) samo naprijed). Ja
ih ne mogu tako jesti pa napravim (dobro zašećereni) kolač. Mogu se raditi i
pekmezi ili likeri, ali ja te stvari ne radim.
Sastojci
- za 2 štruce
4 kore za savijaču
500 g jošte
8-10 žlica šećera
krušne mrvice
ulje
2 žlice kiselog vrhnja
Joštu operite i očistite: odvojite peteljku s
gornje strane bobice (ili tijekom branja bobice berite tako da peteljka ostane
na grani – tako je jednostavnije), po želji odvojite i „drvenasti“ ostatak
cvijeta na dnu bobice (neki to ne odvajaju, ne znam kako funkcionira
u pekmezu (nisam ga nikad radila), ali kad radim kolač, ja odvojim taj donji
dio jer je „drvenast“).
Jednu koru premažite uljem, na nju stavite drugu
koru pa i nju premažite uljem. Na cijelu koru rasporedite pola bobica pa
posipajte s 4-5 žlica šećera i 1-2 žlice krušnih mrvica. Narolajte koru i
stavite ju u lim premazan uljem, mjesto spoja okrenite prema dolje.
Na isti način napravite i drugu savijaču.
Savijače premažite kiselim vrhnjem i stavite ih u
pećnicu zagrijanu na 190 °C. Pecite ih oko 35 min da porumene.
Pečene savijače izvadite iz pećnice, ostavite ih da
se ohlade.
Ohlađene savijače po želji posipajte šećerom u
prahu.
Nema komentara:
Objavi komentar