Sastojci
Smeđa biskvitna kora
140 g oštrog brašna
45 g kakaa
6 g sode bikarbone
3 g praška za pecivo
prstohvat soli
200 g šećera kristala
1 vanilin šećer
120 ml mlaćenice
60 ml ulja
1 veliko jaje
60 ml skuhane, vruće kave
Svijetla i ružičasta biskvitna kora
6 (velikih) bjelanjaka sobne
temperature
240 ml mlijeka sobne temperature
340 g oštrog brašna
2 praška za pecivo (24 g)
pola čajne žlice soli
350 g šećera kristala
1 vanilin šećer
170 g mekanog maslaca
1 čajna žlica ružičaste arome (malina, jagoda ili višnja) ili malo
prehrambene boje
Smeđa krema
300 g šećera u prahu
150 g mekanog maslaca
50 g kakaa
prstohvat soli
mlijeko po potrebi
Bijela i ružičasta krema
250 g mekanog maslaca
200 g mekane biljne masti
prstohvat soli
900 g šećera u prahu
mlijeko po potrebi
1 čajna žlica arome vanilije
1 čajna žlica ružičaste arome (malina, jagoda ili višnja) ili malo
prehrambene boje
Za smeđu biskvitnu koru, u posudu prosijajte
brašno, kakao, sodu, prašak i sol pa dodajte obje vrste šećera i promiješajte.
U drugoj posudi lagano umutite mlaćenicu, ulje i
jaja.
Polako dodavajte tekuće sastojke suhima miksajući
mikserom na najnižoj brzini. Zatim dodajte i vruću kavu. Sve dobro izmiksajte.
Okrugli lim
promjera 20 cm obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite i u
njega ulijte smjesu. Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C i smjesu pecite
oko 35 min., provjerite čačkalicom je li biskvit pečen.
Biskvit ostavite da se oko pola sata hladi u limu,
a onda ga istresite, odlijepite papir i ostavite da se potpuno ohladi.
Za svijetlu i ružičastu biskvitnu koru, u posudu
stavite bjelanjke, mlijeko pa ih umutite pjenjačom.
U drugu posudu stavite brašno, prašak, sol i obje
vrste šećera pa sve kratko promiksajte na najmanjoj brzini. Dodajte maslac narezan na komadiće i sve
miksajte oko 2 min. na nižoj brzini. Dodajte ¾ tekuće smjese i miksajte na
srednjoj brzini oko 1 i pol minutu.
Dodajte preostalu količinu tekućine i sve miksajte oko 1 min.
Smjesu podijelite na pola. U jedan dio dodajte
aromu ili boju kako biste dobili ružičastu smjesu i dobro promiješajte.
Dva okrugla
lima promjera 20 cm obložite papirom za pečenje, papir namastite i
pobrašnite. U svaki lim ulijte pola pripremljene smjese i stavite ih u pećnicu
zagrijanu na 180 °C. Smjese pecite oko 3o min., provjerite čačkalicom je li
biskvit pečen.
Biskvite ostavite da se oko pola sata hlade u
limovima, a onda ih istresite, odlijepite papir i ostavite da se potpuno
ohlade.
Za smeđu kremu, mekani maslac miksajte s vanilijom
oko 3 minute na srednjoj brzini.
U drugu posudu prosijajte šećer, kakao i sol pa ih
promiješajte.
Isključite mikser i dodajte 1 šalicu mješavine
šećera i kakaa pa uključite mikser na najnižu brzinu. Nastavite postupno
dodavati šalicu po šalicu smjese dok mikser radi na najnižoj brzini. povećajte
brzinu miksera na srednju i sve miksajte oko 2 min. Po potrebi dodajte mlijeko, količina
potrebnog mlijeka ovisi o tome koliko čvrstu kremu želite.
Za bijelu i ružičastu kremu, u posudu stavite
maslac, biljnu mast i sol pa sve miksajte 2-3 min. da se sastojci povežu u glatku smjesu.
Postupno dodavajte šećer u prahu. Po potrebi dodajte mlijeko (ako je krema jako
čvrsta). Odvijte oko ¼ kreme i dodajte joj aromu ili boju da bude ružičasta.
Preostaloj kremi dodajte aromu vanilije.
Na pladanj stavite smeđu koru. Sasvim tanko ju
premažite bijelom kremom.
Na nju stavite ružičastu biskvitnu koru te i nju
sasvim tanko premažite bijelom kremom, poklopite bijelom biskvitnom korom.
Tortu odozgo i sa strane sasvim tanko premažite bijelom kremom, malo zagladite,
ali ne treba biti precizno.
Slastičarskoj vrećici odrežite vrh i u nju stavite nastavak Wilton 2D
(može i 1M). Vrećicu napunite smeđom kremom i tortu uz donji rub ukrasite ružama.
Drugu slastičarsku vrećicu napunite ružičastom kremom pa pomoću
nastavka Wilton 2D ili 1M napravite drugi sloj ruža (koje se naslanjaju na
smeđi sloj): ružičaste ruže.
U treću slastičarsku vrećicu stavite bijelu kremu i opet pomoću nastavka
spomenutog nastavka za ukrašavanje napravite treći sloj: bijele ruže tik uz
gornji rub torte.
Odozgo ukrasite tortu ružama u željenoj boji (kod mene je to kombinacija
bijele i smeđe kreme).
Tortu stavite u hladnjak, barem na 4 sata.
Izvor:
adaptirani recepti sa stranica Neapolitan rose cake, The perfect chocolate cake i The perfect white cake.
Izgleda fenomenalno! *.*
OdgovoriIzbrišiHvala.
IzbrišiMerhabalar, mükemmel görünüyor. Ellerinize Sağlık.
OdgovoriIzbrišiSaygılarımla..
Izgleda raaaaskošno, elegantno!
OdgovoriIzbrišiHvala.
Izbriši